У Харківському СІЗО виявили порушення протиепідемічних заходів

Фото: www.ombudsman.gov.ua

Представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виявили низку порушень протиепідемічних заходів у Харківському слідчому ізоляторі.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Офісу Омбудсмана.

Начальник Відділу регіонального представництва в східних областях Секретаріату Сергій Кузьменко та головний спеціаліст Відділу регіонального представництва в східних областях Секретаріату Руфат Омаров здійснили моніторинг щодо дотримання протиепідемічних заходів та забезпечення прав в’язнів в умовах карантину.

“Під час візиту встановлено, що персонал установи в цілому дотримується спланованих протиепідемічних заходів та виконує надані інструкції та рекомендації з попередження поширення коронавірусної інфекції COVID-19”, – йдеться в повідомленні.

Водночас, було встановлено, що ув’язнені, які направляються до судів або на проведення слідчих дій, не забезпечуються гумовими рукавичками. Не вирішено питання з судовими органами щодо проведення судових засідань виключно в режимі відеоконференції. Так, в березні-квітні до судів вивозились 1322 осіб. Водночас в режимі відео-конференції було проведено лише 164 судових засідання.

“Варто зазначити, що такі переміщення у період режиму надзвичайної ситуації наражають на небезпеку зараження не лише підсудних, але й їхніх співкамерників”, – йдеться у повідомленні.

“Також встановлено, що медична частина не в повному обсязі підготовлена до роботи на випадок масового надходженні осіб з підозрою на COVID-19, а саме: окреме приміщення, визначене для розміщення осіб з підозрою або захворюванням на коронавірусну інфекцію COVID-19, розраховане лише на два ліжко-місця, а у штаті наявний лише один лікар-інфекціоніст. У медичній частині використовуються лише три безконтактних та п’ять ртутних медичних термометрів. Відсутні “швидкі” тести на COVID-19″, – зазначили в пресслужбі.

Крім того, персонал Харківського СІЗО не забезпечений засобами індивідуального захисту. Працівникам, які заступають на службу, видається лише одна маска на зміну. При цьому термін їх безпечного використання не перевищує дві години. “Працівники, які безпосередньо контактують з в’язнями (відкривають та закривають камери, супроводжують в’язнів на прогулянку, проводять їх обшук), не забезпечені гумовими рукавичками та захисними окулярами”, – повідомили в Офісі Омбудсмана.

Виявлені недоліки були доведені до відома керівництва установи та медичної частини. Звіти та рекомендації за результатами моніторингового візиту будуть направлені до Міністерства юстиції та Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби.