Харків’янин, що симпатизує Леніну, повернувся з полону “ДНР”

Фото: ТСН

16 квітня в рамках обміну полоненими між Україною і представниками тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей був звільнений 33-річний Олександр Помеляйко, житель Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення УП.

Помеляйко поїхав до Донецька, коли там почалася “російська весна”, хотів “боротися з фашистами”, розповідає колишній полонений Станіслав Печонкін, який деякий час сидів з харків’янином в одній камері в СІЗО Донецька.

Однак до лав “ДНР” Помеляйко не вступив – швидко розчарувався в так званому народному ополченні.

“Організував підпільний гурток, до якого увійшли приблизно 10 чоловік. Його учасники обговорювали ідеї Леніна. Про гурток дізналося “МГБ”, його представники почали контролювати. Гурток розпався, а двоє його членів, власне Помеляйко і його товариш Григорій Сінченко, почали боротьбу з місцевим режимо “, – розповів Печонкін.

“Боротьбою” вони називали підпали сигаретних кіосків в Донецьку. Про такі випадки восени 2016 можна знайти інформацію на сайтах бойовиків.

Помеляйка і Сінченко затримали представники незаконних збройних формувань в грудні 2016 року. Їх звинуватили в “зазіханнях на конституційний лад”.

Сінченко поміняли в грудні 2017 року, тому що його мама активно домагалася цього, але в 2019-м бойовики його знову затримали. Помеляйко довгий час ніхто не вносив до списків на обмін.

Як повідомляв Харків Times, 29 грудня 2019 року в рамках обміну полоненими звільнені жителі Харківської області військовослужбовці Кім Дуванов і Роман Фурсов та мешканка Горлівки Марина Чуйкова, за порятунок якої 650 днів боролися в Харкові її сини Артур і Сава.