25 Антарктична експедиція за участю харків’ян завершила обсервацію в Чилі і  вирушила до Антарктиди (фото)

Фото: НАНЦ

Команда 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) завершила двотижневу обсервацію в Чилі і  вирушила з чилійського порту Пунта-Аренас до Антарктиди.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Національного Антарктичного наукового центру.

Протягом кількох діб на судно «Бетанзос», яке доставить полярників на станцію «Академік Вернадський», завантажили шість фур із продуктами, пальним та обладнанням. Також була проведена ретельна дезінфекція судна та вантажу, адже Антарктида досі лишається єдиним континентом, вільним від COVID-19.

Очікується, що до кінця тижня команда дістанеться до української антарктичної станції «Академік Вернадський» через штормову протоку Дрейка.

Далі заплановано приблизно 5 днів на розвантаження та стільки ж — на повернення на материк учасників попередньої, 24-ї експедиції.

«Завдяки зусиллям українських дипломатів маємо домовленість, що уряд Чилі впустить на територію своєї країни нашу експедицію, яка вже понад рік пропрацювала в Антарктиді. З Чилі потім буде організовано відправку 24 УАЕ в Україну. Шляхи цього перельоту ще узгоджуються та залежать від того, як буде розвиватися ситуація з карантином в Україні та інших країнах на шляху додому», — повідомив очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Фото: НАНЦ
Фото: НАНЦ

Як повідомляв Харків Times, через пандемію коронавірусу у світі 25-я Українська антарктична експедиція за участю харківських вчених не змогла дістатися до станції “Академік Вернадський” і була змушена повернутися до Києва.

За другої спроби 25 УАЕ змогла подолати більшу частину шляху і добратися до сусіднього з Антарктидою материка – Південної Америки.