У Харкові волонтери-мейкери роздають медикам захисні щитки, щоб уберегти їх від COVID-19

Фото: Egor Ishtvan

Харківські мейкери виготовляють захисні щитки для медиків, які борються з коронавірусом.

Про це кореспонденту Харків Times повідомив волонтер, медичний фізик і мейкер Єгор Іштван.

Мейкери – це люди, які своїми руками втілюють у життя цікаві та корисні ідеї.

У зв’язку з загрозою коронавірусу мейкери різних країн і в Україні в тому числі захоплені ідеєю, як захистити самих медиків, які лікують пацієнтів з COVID-19. Одна з популярних ідей – виготовлення захисних щитків на 3D принтері.

«Харківські мейкери визнали шведську розробку однієї з найбільш вдалих моделей захисного щитка. Її тестували в лікарні і виклали дані. Вона не професійна, але забезпечує захист. Спочатку одна людина в Харкові, у якої є кілька 3D принтерів, запропонувала виготовляти такі щитки, пізніше підключилися ще двоє», – розповів Єгор Іштван.

Інші харківські it-ком’юніті закупили необхідні матеріали і передали в майстерню. Сам Єгор почав зв’язуватися з медиками – ніхто не відмовився, всім потрібен захист.

«Захисні щитки – це мінімальний захист від коронавірусу для медперсоналу. Але, як виявилося, в лікарнях Харкова і області їх практично не було. Професійні коштують дорого, і вони були тільки в одній лікарні, та й не у всього персоналу», – каже Єгор.

За його словами, для виготовлення захисних щитків потрібен 3D принтер, дирокол і плівка, яку можна купити в будівельних або в канцелярських магазинах. До корпусу у вигляді обруча кріпиться плівка. На виготовлення одного щитка на одному принтері йде 20 хвилин. Але можна робити відразу на декількох принтерах. Собівартість однієї моделі – 15 грн. Через IT-кластер знайшли людей, які згодилися проспонсорувати виготовлення першої партії щитків.

Минулого тижня вже 700 захисних щитків безкоштовно доставили до лікарень Харкова та області. У планах – за півтора тижні закрити базову потребу в 2,5 тисячі щитків.

«Ми зараз шукаємо людей, які можуть вдома друкувати на своєму обладнанні, або згодні позичити принтер на час, якщо він простоює, – каже Єгор. – Медиків необхідно захистити. А ці моделі зручні, легко дезінфікуються, розраховуємо, що вони прослужать близько півтори місяці».

У той же час харківські мейкери вирішили вдосконалити щитки, щоб медикам було зручно в них працювати кілька годин поспіль.

«Ще одна команда ком’юніті зараз тестує на 3D принтерах більш зручну модель. Хочеться, щоб у лікарів, які по шість годин знаходяться з пацієнтами в реанімації, були більш зручні щитки», – повідомив Єгор Іштван.