Тести вводять в оману, – заступник голови облради, який перехворів на коронавірус

Фото: suspilne.media

Заступник голови Харківської облради Володимир Скоробагач розкритикував тести з діагностики коронавірусу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення політика в Facebook.

Володимир Скоробагач, який перехворів на COVID-19, зробив п’ять тестів, але всі вони показали негативний результат.

«З них експрес-тестів було три. Останні два були зроблені, коли у мене була гостра фаза. Здавалося б, вони точно повинні виявити вірус. Але ні. Чому? Тому що за своїм призначенням вони не бачать вірус, а тільки антитіла в організмі, і то не у всіх. Людина повинна мати явну, гостру симптоматику і повинна пройти певний період хвороби. Але в моєму випадку експрес-тести і антитіл не виявили», – розповідає Скоробагач.

Він заявляє, що таких прикладів безліч, особисто йому відомі близько двох десятків.

«Через те, що від зараження до симптомів може пройти до 14 днів, негативний результат тесту не дає ніякої корисної інформації для боротьби з коронавірусом. Більше того, у багатьох випадках він вводить в оману. Люди, які роблять експрес-тести і отримують негативний результат, зітхають з полегшенням, і йдуть в народ: на роботу, по магазинах. В результаті заражають оточуючих», – вважає політик.

За його словами, більш достовірні тест-системи ПЛР, але вони в дефіциті. І коштують у кілька разів дорожче. З цієї причини експрес-тестів в сотні разів більше в Україні. Наприклад, у Харківській інфекційній лікарні експрес-тестів більше 8 тисяч, а ПЛР тільки 200.

«Свої експрес-тести я робив у приватних лабораторіях у Києві. Пізніше тест ПЛР відправляв до Німеччини. Вартість тестів була від 500 грн до кількох тисяч. Так, я можу собі дозволити їх зробити. Але чи може виділити ці кошти людина з зарплатою в 7 тисяч або з пенсією в 3 тисячі, якщо вона по протоколу не підходить для тестування в державних лікарнях? До речі, зараз у Харкові в приватних клініках ПЛР-тестування коштує до 4-5 тисяч гривень», – повідомляє Скоробагач.

Окрема тема – контрольні тести. Пацієнтам у лікарні їх роблять безкоштовно. Але якщо людині стало краще, симптоми пройшли і її виписали, то такий тест вона повинна замовляти за свої гроші.

Володимир Скоробагач пише, що зробив два контрольних тести, перший обійшовся йому в 3500 грн, другий – в 2625 грн.

Як повідомляв Харків Times, заступник глави Харківської облради Володимир Скоробагач, який з коронавірусом був госпіталізований в Олександрівську лікарню в Києві, розповів, як протікало у нього захворювання і попросив всіх серйозно поставитися до загрози зараження COVID-19.