Квітневі ротації в районах: кого поставив Зеленський

З початку квітня президент України Володимир Зеленський призначив керівників у 12 з 27 районів Харківської області. Враховуючи час, який пройшов від призначення теперішнього голови обладміністрації Олексія Кучера, та політичні події останніх місяців в регіоні, ці призначення аж ніяк не можна вважати поспішними або непродуманими. Таким чином, можемо побачити, кому голова держави довірив уособлювати українську владу в районах області, та, виходячи з цих призначень, – якою він бачить політичну еліту, здатну відповідати викликам кризового часу.

Барвінківська РДА – Рєзніков Володимир Іванович. За фахом – юрист, працював у ТОВ Агрофірма “Подолівська”. На початку минулого року був призначений директором Барвінківського КП “Благоустрій”, але ненадовго. Перед призначенням головою РДА майже рік стояв на обліку в Барвінківському РЦЗ як непрацюючий. Дружина – спеціаліст І категорії із здійснення закупівель та інформаційних технологій виконавчого комітету Барвінківської міської ради. Рєзніков разом з батьком володіє квартирою площею 50,6 кв. м у Барвінковому, а його дружина – 50% земділянки площею 50,880 тис. кв. м у селі Подолівка Барвінківського района. Рєзніков їздить на ЗАЗ SENS 2013 року випуску.

Великобурлуцька РДА – Сорокін Василь Олександрович. Був заступником голови Великобурлуцької районної ради Харківської області, до якої був обраний у 2015 році за списком політичної партії “За життя”. Мешкає в квартирі площею 63,3 кв. м в селищі Приколотному, їздить на машині ВАЗ-2107 2001 року випуску, якою користується за довіреністю. Інші джерела доходу в декларації не вказані. В той же час за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, людина з такими ПІБ є керівником ЗАТ “Приколотнянська олія”. Можливо, звичайно, ці люди – повні тезки, адже Приколотне – велике селище.

Балаклійська РДА – Карабанов Віталій Юрійович. До призначення працював начальником сектору реагування патрульної поліції Балаклійського відділу поліції. Володіє разом з дружиною – працівником місцевої лікарні – та двома доньками квартирою площею 63,5 кв. м та будинком площею 60 кв. м у Балаклеї, має гараж площею 25,6 кв. м. Їздить на Toyota RAV4 2015 року випуску, якою користується безоплатно.

Близнюківська РДА – Володченко Сергій Сергійович. Працював заступником Близнюківського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Має три земділянки у Близнюківському районі, його цивільна дружина має квартиру площею 53,2 кв. м у Близнюках.

Дергачівська РДА – Усов Володимир Вікторович. Працював інспектором прикордонної служби 2 категорії військової частини 9951 (Харківський прикордонний загін), звільнився на початку 2018 року. У декларації кандидата на посаду вказав у якості доходу заробітну плату, отриману за основним місцем роботи в громадянина Слюсарєва Вадима Олексійовича (92,550 тис. грн) та громадянки Слюсарєвої Тетяни Дмитрівни (5,295 тис. грн). Дружина має будинок площею 121,1 кв. м у селищі Слатине Дергачівського району та автомобіль Hyundai Tucson 2008 року випуску. Вадима Слюсарєва, в якого отримував зарплату Усов, називають “тіньовим куратором” виборчого штабу президентської партії “Слуга народу” в Харківській області. Колишній прикордонник Слюсарєв в 2006-2012 роках був помічником народного депутата від “Партії регіонів” Артема Пшонки. Батько Артема Віктор Пшонка обіймав посаду генпрокурора в роки президентства Віктора Януковича, засудженого за держзраду. Україна оголосила батька і сина Пшонок у розшук, а ЄС запровадив проти них санкції.

Коломацька РДА – Кись Зоя Миколаївна. Раніше працювала головним спеціалістом мобілізаційного відділення Коломацького районного військового комісаріата, до того – керівником Коломацького ліцею імені Героя Радянського Союзу І.Є. Єгорова. Депутат Коломацької районної ради (від Блоку Петра Порошенка “Солідарність”). За даними порталу “Посіпаки”, була помічником нардепа Олексія Красова, обраного по округу №180 (політична партія “Слуга народу”). На даний момент прізвище Кись відсутнє у списку помічників на офіційній сторінці депутата. У декларації кандидата на посаду Кись вказала 31,417 тис. гривень зарплати в Коломацькому відділі освіти, 60,348 тис. гривень матеріальної допомоги, отриманої у Центрі зайнятості, та 22,763 тис. гривень зарплати у РВК. Кись володіє земділянкою площею 34,044 тис. кв. м у Коломаку, її чоловік – трьома земділянками загальною площею 69,2 тис. кв. м у селі Кисівка Коломацького району, земділянкою 52,7 тис. кв. м у селищі Ков’яги Валківського району та земділянкою площею 977 кв. м у Валках. Чоловік голови РДА має будинок 60,4 кв. м у Ков’ягах та будує будинок площею 198 кв. м у Валках. Їздить він на автівці ЗАЗ 110307 2006 року випуску. Чоловік Кись працює виконуючим обов’язки старости Різуненківського старостинського округу Коломацької селищної ради.

Первомайська РДА – Партала Вадим Костянтинович. Працював старшим інспектором з дорожнього нагляду сектору превенції патрульної поліції Холодногірського відділу поліції Харкова, потім пішов на пенсію. Згідно з інформацією з відкритих джерел, ще раніше Партала очолював відділення реєстраційного екзаменаційного відділу з обслуговування населення Куп’янського, Дворічанського та Шевченківського районів Харківської області Державної автоінспекції (розташовувався у Куп’янську). Загалом працював на різних посадах в органах Державтоінспекції з 1990 року, певний час був заступником начальника – начальником громадської безпеки Харківського райвідділу міліції, очолював Охтирську ДАІ у Сумській області. Задекларував будинок площею 50 кв. м у селі Верхня Озеряна Харківського району.

Чугуївська РДА – Лободенко Сергій Васильович. З 18 квітня 2016 р. працював начальником Чугуївського управління Державної казначейської служби України Харківської області. Задекларував у власності 66,67% квартири площею 68,3 кв. м у Чугуєві, а також земділянку 1,4 тис. кв. м у селищі Кочеток Чугуївського району. На дочку записана квартира площею 50,90 кв. м у Чугуєві. Дружина володіє автівкою Toyota Camry 2007 року випуску. Дружина працює начальником Управління Державної казначейської служби України в Індустріальному районі Харкова.

Борівська РДА – Беседін Андрій Олександрович. Безробітний. У декларації кандидата на посаду вказав єдиним доходом матеріальну допомогу, отриману в Ізюмському міськрайонному центрі зайнятості. Задекларував будинок площею 73 кв. м у Боровій, що належить батькові. Дружині та двом синам належить будинок 52,9 кв. м у Боровій. Беседін їздить на автівці Volkswagen Sharan 2001 року випуску. Раніше Беседін декларацій не подавав, тож на держслужбі не працював. Є помічником (на громадських засадах) нардепа Дмитра Люботи, обраного по округу №177 (Харківська область) від політичної партії “Слуга народу”. Його дружина працює у сфері освіти, входила до складу окружної виборчої комісії 177 округу під час парламентських виборів. Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Беседін раніше двічі був зареєстрований як фізособа-підприємець (востаннє – з квітня по вересень 2013 р.), напрямок діяльності – роздрібна торгівля переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Вовчанська РДА – Косолапов Анатолій Олександрович. Працював заступником начальника відділу ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами Головного управління Державної податкової служби у Харківській області. Звільнений у квітні 2019 р., після цього отримував виплати у центрі зайнятості. Згідно з декларацією кандидата на посаду, Косолапов проживає у квартирі площею 50 кв. м у Харкові, що належить Косолаповій Тамарі Вікторівні. Жодного іншого майна в декларації не було вказано, аж поки Косолапов раптом не згадав, що на його батька ще у 2001 р. записаний будиночок площею 263 кв. м у Вовчанську. Косолапов задекларував 65,772 тис. гривень заробітної плати, отриманої за основним місцем роботи – у Головному управлінні ДФС у Харківській області. Також він задекларував 52,590 тис. гривень виплат за безробіттям. Крім того, Косолапов задекларував заощадження у сумі $15 тис. готівкою. У липні 2019 року Косолапов подавав декларацію як кандидат на посаду прокурора Харківської місцевої прокуратури № 2. За результатами тестування він обійняв 65-е з 68 місць у рейтинговому списку кандидатів на посаду.

Дворічанська РДА – Струков Юрій Миколайович. Працював прокурором відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру Прокуратури Харківської області. Струков задекларував квартиру площею 64 кв. м у Харкові, що належить йому та його батькам, та ще одну квартиру, площею 86,6 кв. м, що належить йому та членам його сім’ї. Його цивільна дружина – квартиру площею 56,5 кв. м у Харкові, та ще одну квартиру площею 83,4 кв. м, що належить їй та ще кільком власникам. Струков користується Toyota Prado 2008 року випуску, що належить його матері, його цивільна дружина володіє Toyota Camry 2014 року випуску.

Шевченківська РДА – Канашевич Андрій Вікторович. Депутат Харківської обласної ради (фракція “Об’єднання “Самопоміч”). З 1999 р. до 2006 р. працював на керівних посадах у Групі “Агротрейд” (засновник та генеральний директор – Всеволод Кожемяко). З 2007 р. до 2012 р. – керівник елеваторно-виробничої компанії “Агросвіт”, з 2012 р. до 2014 р. – керівник ТОВ “СМАРТ-Агро”, з червня 2014 р. – заступник генерального директора ТОВ “Агротрейд Продукт” (Група “Агротрейд”), у декларації на посаду вказав джерелом доходу також ТОВ “Агротрейд Експорт”. Канашевич є власником ТОВ “Смарт-Агро”. Володіє земділянкою площею 2,391 тис. кв. м у селі Малі Проходи Дергачівського району, та двома квартирами у Харкові: однією, площею 45,9 кв. м, він володіє сам, а іншою, 61,3 кв. м, – разом з батьком та братом. Також він будує гараж площею 24 кв. м. Його дружина володіє квартирою площею 52,1 кв. м у Харкові. У декларації Канашевич вказав дохід від відчуження рухомого майна 640 тис. гривень, заощадження $65 тис. готівкою, а також кредитні зобов’язання. На позачергових виборах до Верховної Ради у 2019 році балотувався кандидатом від партії “Об’єднання “Самопоміч” по 177 округу (Харківська область), але посів останнє місце серед шести кандидатів, набравши 1,51% голосів.

Як повідомляв Харків TimesПрезидент України Володимир Зеленський 4 квітня звільнив керівників Барвінківської та Великобурлуцької районних державих адміністрацій Харківської області і призначив на ці посади нових очільників. Також президент призначив нових голів РДА ще в шести районах Харківської області.

11 квітня Зеленський звільнив керівників Дворічанської та Шевченківської районних державих адміністрацій Харківської області і призначив на ці посади нових очільників. Також президент призначив нових голів РДА ще в двох районах Харківської області.