Колишній командир харківської “Альфи” став агентом ФСБ РФ (відео)

Фото: СБУ

Затриманий сьогодні, 14 квітня, контррозвідкою Служби безпеки України генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів, раніше очолював спецпідрозділ “Альфа” у Харкові.

Про це Харків Times дізнався від власних джерел у правоохоронних органах.

Як повідомила прес-служба СБУ, Шайтанов, зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

“СБУ зібрала достатню кількість доказів, які переконливо свідчать – Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи”, – йдеться у повідомленні.

“На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції Гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї”, – заявив голова СБУ Іван Баканов.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій “А” СБУ, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім “Бобиль” у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ – підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій на території як України, так і інших держав.

“Слідство також володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол. США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів. Підготовка до цих злочинів чітко зафіксована в матеріалах справи”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, за даними спецслужби, Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони; співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО “А”, українських розвідувальних органів. Він також здійснював підбір, вивчення та вербування старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Зафіксовано агентурні зустрічі на території європейських країн Єгорова із Шайтановим та з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцями проживання та тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, які підозрюються у належності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їх протиправної діяльності.

“Окремо слід наголосити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом”, – повідомляє спецслужба.

Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст.111 (“Державна зрада”) і ст. 258 (“Терористичний акт”) Кримінального кодексу та обрання запобіжного заходу. Процесуальне керівництво по цьому кримінальному провадженню здійснюється Офісом Генерального прокурора України.