Харків’яни можуть зробити експрес-тест на коронавірус вдома або у приватній лабораторії

Фото: suspilne.media

У харківських аптеках почали продавати експрес-тести на коронавірус.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Експрес-тести на коронавірус почали з’являтися в аптеках міста. Їх можна використовувати самостійно вдома.

Про можливість закупівлі експрес-тестів аптеками днями повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Аптеки будь-які можуть сьогодні закуповувати тест-системи, експрес тест-системи, приватні лабораторії можуть закуповувати тест-системи в разі, якщо вони відповідають вимогам біологічної безпеки і мають право працювати зі збудником другого класу патогенності, ніхто не забороняє їм проводити ці дослідження… Головне завдання і що повинні робити приватні лабораторії — це дотримуватися вимог і звітувати про кожен позитивний і негативний випадок дослідження для того, щоб ми могли вчасно встановити контакти і провести епідеміологічне розслідування”, — сказав Ляшко.

В обласному аптечному складі повідомили: експрес-тестів не замовляли. Журналісти Суспільного обійшли понад 15 аптек міста. Тести знайшли в одній мережі.

В аптеці на вулиці Сумській у продажу є швидкий тест на коронавірус.

Швидкий тест китайського виробництва коштує 516,10 грн. Продають його від минулого тижня та поки попиту на нього немає, розповіла аптекарка Ольга.

“Показано, як користуватися, інструкція українською мовою додається. Беремо аналіз крові і отримуємо результат, порівнюємо за зразком”, — говорить Ольга.

До набору входять тестовий прилад, сироватка-буфер та піпетка. В інструкції покроково розписано, як зробити тест вдома. Результат — за 15 хвилин.

В інших аптеках в центрі міста говорять, що тестів не закуповували. В одній провізорка відповіла, що “тести планують закуповувати, але поки є складнощі”.

Покупець Сергій вважає, краще робити тести в лікарнях: “Пишуть, що тест 30% тільки дає вірогідності результату. А інші — нібито 80%”.

“Хотілося, щоб вони були в кожній аптеці. Звичайно, якась тривога є, але ж сподіваємося, що вони якісні”, — говорить покупчиня Ірина Білоус.

Тестують на коронавірус і приватні лабораторії. Один з таких пунктів тестування на COVID-19 відкрили в одному з харківських медцентрів.

Дослідження зразків методом ПЛР-діагностики — за мазком слини.

Експрес-тест в центрі можуть зробити на вимогу. Проте його результат не завжди правдивий, зауважує головна лікарка Ганна Литовченко:

“Цей тест може бути позитивним не раніше, ніж на 5 добу з початку вже клінічних проявів. Тобто ми можемо потрапити в “негативне вікно” і дати хибний негативний результат. Дослідження проводиться по крові, і тому ми (експрес-тестом — ред.) визначаємо не самого збудника, а імуноглобуліни. Тобто антитіла, які виробляються у відповідь на самого збудника”.

За словами головної лікарки, від початку карантину в лабораторії зробили понад 150 ПЛР-тестів на коронавірус. Усі — негативні. Результати передали в обласний лабораторний центр.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України рекомендують перевірятися на СOVID-19 під наглядом лікаря. Кажуть, робити експрес-тест треба після 3-6 днів симптомів. Раніше він зараження не покаже.

“Якщо людина зробить тест в перший день після появи симптомів, то, вирогідно, він буде негативний, тобто антитіл ще немає. Тобто всі тестування, призначення ми рекомендуємо проводити в умовах саме медичного закладу”, — каже Роман Родина, завідувач відділу епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами ЦГЗ МОЗ.