Після зимової сплячки у Харківському зоопарку ведмеді гріються на сонці і постяться (фото, відео)

Фото: zoo.kharkov.ua

У Харківському зоопарку після зимової сплячки прокинулися ведмеді.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення зоопарку.


Шість бурих і три гімалайські ведмеді тільки зараз – у квітні – прокинулися після зимового сну. В цілому, клишоногі дивилися солодкі сни протягом трьох місяців. Таке пізнє пробудження можна пояснити пізнім заляганням в барліг і коливаннями температури.

Традиційно міцніше всіх спав бурий ведмідь Матвій, він же раніше всіх і прокинувся. А ось бурий ведмідь Вася з року в рік підтверджує свою славу “ведмедя-шатуна”: кілька разів прокидався то водички попити, то променад влаштувати.

Зараз ведмеді більшу частину часу проводять на свіжому повітрі, приймаючи сонячні ванни. На ночівлю ж повертаються до теплої барлоги. Поки клишоногі не надто активні. Причини цього: температурні показники і певні фізіологічні процеси, якими супроводжується пробудження від зимового сну.

Зараз ведмедям не рекомендується важка їжа, адже в природі в цей час клишоногі довго постяться. Хіба що вдасться знайти залишки здобичі великого хижака. З огляду на це, раціон ведмедів складається з легких кормів: пророщений овес, морква, буряк, яблука, каші. Рибу і м’ясо будуть вводити поступово, щоб не навантажувати травну систему. А поки у ведмедів весняна дієта: полегшений раціон, багато свіжого повітря і теплого сонця.

Фото: zoo.kharkov.ua
Фото: zoo.kharkov.ua

Як повідомляв Харків Times, у Харківському зоопарку з’явився малюк – верблюденя Семен Олександрович.