Підозрюваними у підриві банкомату на Олексіївці є колишні патрульні – ЗМІ

Фото: policecontrol.com.ua

Серед двох затриманих за підозрою у підриві банкомата у будівлі супермаркету “Дігма” за просп. Перемоги 76-Б 10 квітня – колишній патрульний поліцейський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Police Control Ukraine, що посилається на власні джерела.

Його дружина, за даними цього сайту, працює слідчою у Шевченківському відділі поліції – саме у цьому районі було вчинено злочин.

Наразі колишній в.о. командира патрульної роти обвинувачений за кількома статтями Кримінального кодексу – перевищення службових повноважень, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу). За даними слідства у листопаді 2017 року патрульний дізнався, що у його сусіда авто-“двійник”. Марка машини, колір та номерні знаки співпадали з іншим автомобілем, власник якого мешкає у Києві. Поліцейський вирішив “підзаробити” на цій ситуації. Разом із двома колегами він вистежив сусіда. Патрульні на службовому автомобілі зупинили його Hyundai у малолюдному місці. Правоохоронці сказали водію, що машина нібито перебуває у розшуку, а тому її мають вилучити та помістити на штрафмайданчик.

Вони залякували чоловіка, кажучи, що він взагалі може залишиться без автомобіля, та запропонували йому заплатити “альтернативу” у вигляді 1 тис. дол. “відступних”. Оскільки у потерпілого не було з собою потрібної суми, поліцейські запропонували таку схему: він віддасть їм авто разом з ключами та документами і про місце знаходження транспортного засобу дізнається лише після того, як передасть кошти. Водій погодився на умови патрульних та навіть проїхався з ними до своєї оселі. З дому чоловік виніс правоохоронцям аванс у 6,5 тис. грн. Іншу частину суми він мав передати пізніше. Протягом тижня поліцейські взагалі не виходили на зв’язок з потерпілим, а потім після тривалих перемовин усе ж таки повідомили йому, де знаходиться Hyundai. Коли водій приїхав за машиною до гаражного кооперативу, він знайшов її повністю розукомплектованою.

Поліцейські зняли з автомобіля все, що тільки було можливим – від акумулятора до спинки сидіння та фар. Як наслідок, потерпілому завдано збитків на суму понад 400 тис. грн.

У результаті обшуків у патрульного було знайдено сигнальний пістолет, перероблений під відстріл бойових патронів. Йому інкримінували незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодекса).

Також експатрульний обвинувачений ще в одній справі за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень, що завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян та супроводжувалися насильством, болісним і таким, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування). За даними слідства, 30 жовтня 2016 року у приміщенні Основянського відділу поліції він штовхнув чоловіка на підлогу коридору та умисно завдав йому не менше десяти ударів руками у голову та по верхніх та нижніх кінцівках. Внаслідок дій патрульного чоловік отримав садна, синці обличчя й кінцівок, субконюктивальний крововилив правого ока (легкі тілесні ушкодження), закритий перелом кісток носа. Ця справа досі слухається у суді. Суд об‘єднав справу за ч.1 ст.263 разом із справою по ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу.

Його колишній напарник, 23-річний патрульний Денис Кучеренко, втік до Росії. Відносно нього проводиться розслідування по цій справі за ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 365 Кримінального кодекса. Правоохоронець перебуває у розшуку. Курченко на своїй сторінці в Instagram дякує МВС РФ, ФСБ РФ і Володимиру Путіну за отримання російського паспорта. Але від українського громадянства вже колишній поліцейський не відмовився.

Видання NewsRoom повідомило з посиланням на джерело серед силовиків, що другий підозрюваний в підриві банкомата – також колишній патрульний, який проживає в Запорізькій області. На момент затримання з ними в машині були двоє цивільних осіб. Поліція також затримала сестру екс-патрульного – вона перебувала за кермом машини, на якій фігуранти намагалися сховатися. За інформацією видання, вона також є співмешканкою другого затриманого екс-патрульного.

Як повідомляв Харків Times, у ніч на 10 квітня, близько 4:30, в Харкові на проспекті Перемоги підірвали банкомат Приватбанку, встановлений на фасаді супермаркету “Дігма” й викрали близько двох мільйонів гривень.

У листопаді 2018 року прокуратура направила до Дзержинського районного суду Харкова обвинувальний акт щодо двох співробітників поліції, 24-річного в.о. командира патрульної роти та його 29-річної колеги. Третій підозрюваний учасник злочину, 23-річний патрульний інспектор, був оголошений у розшук, оскільки переховувався від правосуддя. Екс-співробітників поліції звинувачували у перевищенні службових повноважень, вимаганні та пособництві цим злочинам.

Незабаром виявилося, що розшукуваний підозрюваний екс-патрульний Денис Кучеренко ховається на території Російської Федерації. Він похвалився у соцмережах отриманням російського громадянства й подякував за це російським спецслужбам та президентові Путіну.