Замість апарату штучної вентиляції легень – пакет

Фото: suspilne.media

Готуючись до пандемії коронавірусу, харківські медики згадали старий метод порятунку життя, коли ще не було апаратів ШВЛ.

Про це Харків Times дізнався з публікації Суспільного.

Лікарі Харківської дитячої інфекційної лікарні протестували пакети для вентиляції легенів. Це давня технологія, якою користувались, коли ще не було апаратів ШВЛ.

У пакеті тиск та концентрація кисню вищі, ніж у повітрі. Такий спосіб допомоги медики називають Bubble CPAP, він допомагає хворому дихати.

“Вони здатні підтримувати постійний потік повітряно-кисневої суміші до дихальних шляхів пацієнта, а також забезпечувати опір на видих, таким чином покращуючи оксигенацію — насичення киснем крові хворого”, – пояснює анастезіолог Володимир Корсунов.

Пакети для кисню безкоштовно надіслала дніпровська фірма з виготовлення господарчих товарів. Їх вартість — кілька сотень гривень.

Лікарі згадали старий метод, коли оголосили пандемію коронавірусу.

Обласна дитяча інфекційна лікарня — одна з опорних для прийому хворих з COVID-19.

“Ми нічого не знайшли нового. Ми згадали те старе, яким користувалися. Застосовувати цей метод можна в тому випадку, коли немає апаратів для ШВЛ. Для того, щоб хворий дочекався, поки звільниться апарат ШВЛ. Якщо потрібно ШВЛ — це не врятує. З іншого боку є певна кількість хворих, яка може й одужати при використанні цього методу, так і не потребуючи штучної вентиляції легенів надалі”, — каже Корсунов.

За словами лікаря, метод тестується. Наразі дитяча інфекційна лікарня має 7 апаратів штучного дихання, працюють 6.

Зараз у відділенні інфікованих коронавірусом немає.

Фото: suspilne.media
Фото: suspilne.media