В Україні дорожчають продукти – Нацбанк

Фото: vesti.ua

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої з 27 березня по 2 квітня, за оперативними даними, зросли на 1,1%, а порівняно з тим же тижнем минулого місяця – на 4,2%.

Про це повідомляє Національний банк України в Економічному огляді тижня.

За даними НБУ, найвищими темпами дорожчають овочі борщового набору (на 2% за тиждень та на 15,6% порівняно з тим же тижнем минулого місяця), крупи (2,8% та 12,1% відповідно), особливо гречка(3,8% та 21%), а також цитрусові.

М’ясо та м’ясопродукти подорожчали в середньому на 1,3% (порівняно з тим же тижнем минулого місяця – на 4,4%).

Нацбанк зазначає, що зростання цін на окремі товари відображало як підвищений попит, так і звуження пропозиції. Так, зростання цін на м’ясо та овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків та відсутністю міжміського сполучення (відповідно, зменшенням/відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств).

Значно подорожчали продукти “антисептики” – часник, цибуля, лимони. Ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року. Однак також мала вплив і девальвація гривні (лимони та часник переважно імпортуються).

Ціни на лікарські препарати зростають під тиском попиту та послаблення гривні.

Натомість, зростання цін на послуги стримується обмеженим попитом на них. Зокрема, в останні дні практично зупинили зростання ціни на доставку із закладів громадського харчування. Незмінними залишились і послуги хімічного чищення, які доступні для замовлення через інтернет.

Триває зниження цін на паливо під впливом падіння світових цін за надлишкової пропозиції та падіння попиту.