У Харкові ТОВ п’ятий рік не платить за оренду землі

Прокуратура через суд вимагає стягнення до бюджету Харкова понад 2 млн грн. за користування земельною ділянкою без оформлення документів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Харківська місцева прокуратура №3 подала до господарського суду області позов про стягнення більш ніж 2 млн грн за користування земельною ділянкою без оформлення відповідних правовстановлюючих документів.

Встановлено, що на території Немишлянського району розташовано шість нежитлових будівель загальною площею понад 1600 м², право власності на які зареєстровано за ТОВ на підставі договору купівлі-продажу ще з 2015 року. Проте, всупереч вимогам чинного законодавства, до теперішнього часу не оформлена земля під даними об’єктами нерухомості.

«Вказана земельна ділянка, на якій розташовані зазначені об’єкти нежитлової нерухомості, використовується без оформлення будь-яких прав на неї, не сплачується встановлена орендна плата та тим самим завдаються збитки інтересам територіальної громади Харкова в особі Харківської міської ради. Це і стало підставою для звернення місцевої прокуратури  до суду з позовом», – повідомила заступник керівника місцевої прокуратури Наталія Коваленко.

Наразі позов перебуває на розгляді.

Загалом з початку 2020 року місцевою прокуратурою пред’явлено позовів з аналогічних питань на загальну суму більш ніж 3,5 млн грн.

Довідка: Відповідно до статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону. Згідно зі ст. 125 Земельного кодексу, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Використання земельної ділянки до одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Як повідомляв Харків Times, Лозівська прокуратура вимагає забрати у фермера землю вартістю 120 млн гривень.