Порушення карантину в Харківській області: відкрито шість кримінальних справ

У Харківській області поліцейські склали 226 адмінпротоколів та відкрили шість кримінальних справ на порушників карантину.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

За минулу добу, 3 квітня, правоохоронці виявили чотири випадки порушення введенних через загрозу поширення коронавірусу обмежень. Порушниками виявилися заклади торгівлі та надання послуг.

Найчастіше, за інформацією поліцейських, порушують карантин підприємства торгівлі. В них харківські правоохоронці виявили 129 правопорушень.

“71 адміністративний протокол складено на керівників торгових закладів та установ харчування, 8 – відносно перевізників, 11 – на керівників підприємств, установ, організацій, 6 – відносно громадян за порушення карантинних правил щодо самоізоляції, 1 – відносно фізичних осіб”, – розповіли в поліції.

Повідомляється, що до  адміністративної відповідальності притягнуто вісім водіїв. Половина з них перевозила у транспортному засобі більше пасажирів, ніж дозволено під час карантину. Троє водіїв здійснювали перевезення людей за приміським маршрутом, один перевозив пасажирів без засобів індивідуального захисту.

Також поліцейські виявили шість випадків порушення режиму самоізоляції мешканцями Харківської області.

Так, мешканець села Благодівка повернувся з Польщі і порушив чотирнадцятиденну самоізоляцію.

28 березня чоловік повернувся з-за кордону та підписав інформовану згоду знаходитись вдома в селі Веселе протягом двох тижнів. Однак 31 березня покинув домівку, чим також порушив чотирнадцятиденну самоізоляцію.

30 березня в селі Петропілля Шевченківського району чоловік, який підписав згоду на самоізоляцію, покинув місце мешкання. Того ж дня в селі Петрівка Шевченківського району громадянин, який 28 березня перетнув кордон, покинув межі самоізоляції, вказані у згоді.

У Дергачівському районі чоловік намагався перетнути кордон, при цьому 30 березня він дав інформовану згоду на проведення протиепідеміогічних та профілактичних заходів.

Також 30 березня року в смт. Ковяги Валківського району чоловік порушив правила самоізоляції – спілкувався з односельцем.

В усіх випадках відносно порушників поліцейські склали протоколи за ч. 1 ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкцією статті передбачено штраф для громадян – від 17 до 34 тисяч гривень і для посадових осіб – від 34 до 170 тисяч гривень. Рішення про накладення адміністративних стягнень на порушників прийматиме суд.

З початку карантинних заходів поліція Харкова відкрила шість кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу на суму до 1700 грн, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Як повідомляв  Харків Times, у Сахновщинському районі у конфлікті через порушення карантину постраждав поліцейський.