ДТП на Сумській: захисник Зайцевої просить закрити справу, захисник Дронова – направити її на нове слухання

Скриншот

Захисник винуватця смертельної аварії на вулиці Сумській у Харкові Олени Зайцевої просить Верховний Суд України закрити справу щодо її підзахисної, захисник Генадія Дронова – направити її на нове слухання.

Про це йдеться у їхніх жалобах, які оголосив у засіданні головуючий суддя, повідомляє кореспондент Харків Times.

Верховний Суд України розпочав розгляд в режимі відеоконференції касаційних скарг на вироки у вигляді 10 років позбавлення волі для Зайцевої та Дронова.

Зайцева та її захисник участі у засіданні не беруть, попросивши суд розглядати жалоби за їх відсутності.

На початку судового засідання колегія суддів задовольнила клопотання про організацію прямої трансляції засідання у мережі Інтернет та обмеження терміну висловлення доводів сторонами 20 хвилинами. Учасники процесу не заперечували проти задоволення цих клопотань.

Адвокат Зайцевої Юлія Плетньова просила скасувати вирок суду та ухвалу суду апеляційної інстанції щодо її підзахисної, а кримінальну справу щодо Зайцевої закрити. Вона заявила, зокрема, що у вироку суду неконкретно викладено обставини події, оскільки незрозуміло, на червоний чи жовтий сигнал світлофору виїхав на перехрестя Дронов. Також незрозуміло, на який сигнал світлофору виїхала на перехрестя Зайцева та які її дії становили склад злочину, оскільки порушення Зайцевої полягало тільки у перевищенні швидкості руху та не знаходиться у причинно-наслідковому зв’язку з наслідками ДТП. За твердженням захисника, суд не визначив ступінь вини Зайцевої. Плетньова заявляє, що вина її підзахисної порівняно з виною Дронова є значно меншою, а тому при призначенні їй покарання та визначенні відповідальності за цивільними позовами потерпілих необхідно було виходити з співвідношення 30% до 70%.

Захисник Дронова Геннадій Токарєв просить скасувати вирок райсуду та рішення апеляційного суду та призначити новий розгляд у суді першої інстанції. Він зазначив, зокрема, що суд не встановив швидкість руху автомобіля Зайцевої, який здійснив наїзд на пішоходів, та обставини їх травмування. Суд не надав правової оцінки маневру автомобіля Зайцевої Lexus праворуч та збільшенню ним швидкості при виїзді на перехрестя. Крім того, на думку адвоката, з обвинувального акту необґрунтовано викреслено порушення Зайцевою п. 12.3 Правил дорожнього руху, у той час, коли пред’явлене обвинувачення має диспозицію цього порушення. Захисник Дронова також заявив, що висновок суду щодо дій його підзахисного зроблений на припущеннях, що свідчить про недоведеність наявності в діях Дронова складу злочину. Також захисник опротестовує відмову суду розглянути висновки експертів Дніпровського інституту судових експертиз.

Адвокати потерпілих Лариса Матвєєва і Дмитро Марцонь просили залишити скарги без задоволення, заявляючи про їх необґрунтованість. Цього ж вимагають і потерпілі у своїх виступах. Цю позицію підтримала також прокуратура.

Заслухавши позиції учасників процесу, суд пішов до нарадчої кімнати.

Як повідомляв Харків Times, Верховний Суд України розглядає касаційні скарги в режимі відеоконференції. Через карантин доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками судового засідання, обмежено. До зали судових засідань у Київському райсуді допущені потерпілі, їхні представники, захисники, цивільні позивачі та цивільні відповідачі.

Аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

26 лютого Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі. Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих.

14 серпня 2019 року Харківський апеляційний суд залишив без зміни вирок суду першої інстанції у вигляді 10 років позбавлення волі для учасників смертельного ДТП на вулиці Сумській Олени Зайцевої та Геннадія Дронова.