Через дітей-сиріт селищна рада в Дергачівському районі постане перед судом

Фото: 112.ua

У Дергачівському районі місцева прокуратура вимагає утворити службу у справах дітей.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

У жовтні 2017 року у Дергачівському районі створено об’єднану територіальну громаду, до складу якої входить 7 населених пунктів. На вказаній території проживає 1639 дітей, у тому числі діти-сироти, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, діти, позбавлені батьківського піклування.

Проте, у порушення вимог законодавства у сфері охорони дитинства щодо захисту прав дітей, у складі відповідних виконавчих органів селищної ради не утворено службу у справах дітей як орган опіки і піклування.

Відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в України, схваленої розпорядженням Кабміну, сільські, селищні, міські ради об’єднаних територіальних громад мають самостійно здійснювати діяльність, пов’язану із захистом прав дитини.

Зокрема об’єднаним територіальним громадам передано повноваження стосовно влаштування під опіку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також органами опіки і піклування визначено виконавчі органи об’єднаних територіальних громад, які провадять діяльність із соціального захисту дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

«Вищевикладене стало підставою для того, щоб Дергачівська місцева прокуратура, з метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства щодо захисту прав дітей, звернулась до суду з відповідним позовом – визнання незаконною бездіяльність та зобов’язання утворити службу у справах дітей у складі виконавчих органів в одній із селищних рад», –  повідомив керівник місцевої прокуратури Станіслав Пієв.

Як повідомляв Харків Times, харківські прокурори перерахували частину зарплати дитячій інфекційній лікарні.