З 2 квітня у Харкові введено безготівкову оплату паркування

Фото: city.kharkov.ua

У Харкові плата за паркування відсьогодні, 2 квітня, приймається онлайн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Торік міський голова підписав розпорядження про цифрову трансформацію міста, і поступово сервіси повинні перейти в онлайн для зручності городян, а також ефективного управління департаментами та комунальними підприємствами.

Директор КП «Харківпарксервіс» Дмитро Мандриков повідомив, що відтепер городяни не побачать паркувальників у зеленій формі.

Оплатити паркування можна кількома зручними способами:

  • через новий мобільний додаток «Е-Паркування», яке вже можна скачати в маркетах(Завантажити додаток для Android можна за цим посиланням, завантажити для iOS – за цим посиланням);
  • «Приват24» в розділі «Транспорт/Авто»;
  • за допомогою смс-паркінгу – для водіїв, у яких немає смартфона.
  • Також можна придбати паркувальний талон.

Як повідомив Дмитро Мандриков, вартість паркування з 2012 року становить 5 грн/год.

Харків’яни, які постійно користуються муніципальними парковками, можуть придбати 30-денний абонемент (карти продаються у тютюнових кіосках, розташованих біля парковок).

Вартість місячного паркування – 600 грн. Карта купується одноразово, але кожні 30 днів її потрібно продовжувати (інформація і контакти вказані на карті).

Водіїв просять розміщувати абонементи на лобовому склі.

Також директор підприємства повідомив, що на всіх парковках встановлені інформаційні щити з інструкцією з кожного виду оплати, з номером і графіком роботи пункту.

У неробочий час парковок послугу можна не оплачувати.

Люди з обмеженими можливостями мають право паркуватися безкоштовно.

Більш детальну інформацію про зміни в системі муніципальних паркувань можна дізнатися на інформаційних стендах, розташованих на кожній парковці, на сайті: https://parkservice.kh.ua, а також за телефоном «гарячої» лінії: 0-800-756-156.

Здійснити оплату потрібно протягом 10 хвилин, інакше буде виписаний штраф.

Інспектори з паркування контролюватимуть дотримання правил паркування і оплату вартості послуг за допомогою планшетів, де встановлено додаток «Інспектор».

«Інспектор буде брати на контроль транспортний засіб, скануючи його номерний знак. Програма в режимі реального часу дозволяє визначити стан оплати послуги за паркування. Якщо оплата відсутня, інспектор через 10 хвилин повертається до цього ж автомобіля і повторно перевіряє стан оплати. Якщо і після цього часу її не буде, він має право притягнути водія авто до адміністративної відповідальності», – пояснив завідувач сектору загальноправової роботи Департаменту територіального контролю Олексій Бруслик.

Водії, завантаживши додаток «Е-Паркування», зможуть в режимі реального часу отримати інформацію про штраф, який винесено інспектором.

Мова йде не тільки про штрафи за несплату послуги, а й за порушення правил зупинки і стоянки на території міста. Тобто водій зможе побачити повідомлення, фотознімки, які фіксують факт правопорушення. Йому відразу повідомлять про притягнення до адмінвідповідальності.

Тобто, водії зможуть ознайомитися з повідомленням про притягнення до відповідальності в додатку. Крім того, інспектори залишатимуть їх на лобовому склі і надсилатимуть листи на поштову адресу водіїв. Оскаржити штрафи можна у судовому порядку.

Довідка: Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено штраф у 20-кратному розмірі від одногодинної вартості послуги за паркування (вартість паркування – 5 грн/год). Також передбачені штрафи за паркування на місцях для людей з обмеженими можливостями – у 30-кратному розмірі від годинної вартості паркування, і на місцях, призначених для паркування електрокарів, – від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Фото: city.kharkov.ua