Українська антарктична експедиція дісталася до Південної Америки

Фото: uac.gov.ua

Попри пандемію коронавірусу у світі і строгі карантинні обмеження у багатьох країнах українським полярникам таки вдалося вилетіти з України і добратися до Південної Америки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Національного арктичного наукового центру.

За другої спроби 25 Українська антарктична експедиція змогла подолати більшу частину шляху і добратися до сусіднього з Антарктидою материка – Південної Америки.

«Сьогодні, 30 березня 2020 року, команда полярників уже перебуває в місті Пунта-Аренас на березі Магелланової протоки. Тепер, відповідно до впроваджених у Чилі обмежень, члени експедиції будуть на обсервації, після чого зможуть продовжити шлях до Антарктиди кораблем», – йдеться у повідомленні.

25-а УАЕ має змінити на станції «Академік Вернадський» своїх колег.

«На станції на них вже дуже чекають зимівники та зимівниці 24-ї УАЕ, а також сезонний загін дослідників, який нам вдалося туди «закинути» ще в січні-лютому», – написав керівник експедиції Євген Дикий.

За його словами, відправка 25-й експедиції була неймовірно складною і здавалася майже неможливою.

«Саме українська дипломатія змогла зробити те, що видавалось абсолютно неможливим – забезпечити дозволи на транзит всіх країн, закритих для приїзду іноземців, дозволи на вильоти та посадки літаків попри закриті повітряні зони і навіть дозвіл влади Чилі на перебування експедиції в країні попри запроваджені надзвичайний стан та комендантську годину», – зазначив Євген Дикий.

Як повідомляв Харків Times, через пандемію коронавірусу у світі 25-я Українська антарктична експедиція за участю харківських вчених не змогла дістатися до станції “Академік Вернадський” і була змушена повернутися до Києва.