Прихований запис розмов брата керівника ОП вела людина з Харкова – ЗМІ

Фото: www.radiosvoboda.org

Відеозаписи, зроблені прихованою камерою, на яких фігурує брат голови Офісу президента Денис Єрмак, зробив бізнесмен харківського походження Дмитро Штанько.

Про це Харків Times дізнався з матеріалу проекту “Схеми”.

Відеозаписи, про які йде мова, опублікував народний депутат із парламентської фракції “Слуга народу” Гео Лерос. Депутат стверджує, що брат Єрмака начебто “торгував посадами” у владі. Також частина записів оприлюднена у анонімному Telegram-каналі “д’Ермак”. Події, які потрапили на відео, датовані кінцем серпня – початком жовтня 2019 року. В той час офісом президента керував Андрій Богдан, у той час як Андрій Єрмак обіймав посаду помічника Зеленського.

На записах видно, як Денис Єрмак зустрічається з різними кандидатами і проводить співбесіди на державні посади у різних сферах. Він розповідає, що його брат – помічник президента, і сам він теж давно і добре знайомий із Володимиром Зеленським.

На зустріч із Денисом Єрмаком претендентів приводить його помічник. А підбирати кадри допомагає ще одна людина, яка й здійснила відеозапис.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що виступає за всебічне розслідування обставин здійснення цих записів, передусім їхньої правдивості. Він також вважає, що Лерос перейшов “червону лінію”, і попередив про відповідальність за “кожне слово брехні”.

“Схеми” стверджують, що отримали від народного депутата копію цих записів на день раніше їхнього оприлюднення.

“На одному з відео в кадр частково потрапляє обличчя людини, яка здійснювала запис – “Схеми” встановили, що це Штанько Дмитро Олександрович”,- йдеться у матеріалі.

Йому 39 років, і він родом із Харкова. Закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ.

Штанько є власником декількох компаній у сфері надання фінансових послуг та в аграрній сфері.

“Про одну зі своїх агрофірм на Рівненщині він побіжно згадує на записах від 23 вересня, після співбесіди кандидатки на голову Сарненської податкової служби, до якої він “відправляв директора”. Про його дотичність до сфери агро свідчить і його активна участь у перемовах про кандидатів на голів держпідприємств Національної академії аграрних наук”, – повідомляють журналісти “Схем”.

Вони стверджують, що на записах чоловік бере активну участь в організації співбесід і пропонує кандидатів людині, яка фігурує на відео – Сергієві Шумському, який згодом складає графік їхнього прийому в Дениса Єрмака. “Схеми” встановили, що Шумський- із Червонограда Львівської області. Під час розмов Денис Єрмак розповідає, що вони з ним познайомились на війні.

За словами авторів матеріалу, перед виходом публікації “Схеми” кілька разів спробували сконтактувати з Дмитром Штаньком, але його телефон вимкнено, а на повідомлення, надіслані у месенджер, він не відповів.

Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким зареєстровано кримінальне провадження за зверненням Гео Лероса за фактом можливого зловживання впливом під час призначення осіб на посади до органів державної влади. 30 березня відомості про можливе вчинення кримінального правопорушення внесено до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України. Досудове розслідування доручено детективам Національного антикорупційного бюро України.

У той же час, за повідомленням “Укрінформу”, Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу за заявою глави Офісу Президента України Андрія Єрмака в зв’язку з поширенням матеріалів про нібито продаж державних посад. Агентство посилається на прес-службу відомства, в той же час, на сайті ГБР на даний момент такої інформації немає.

Згідно з повідомленням агентства, відомості в ЕРДР внесені Офісом Генерального прокурора за ознаками кримінальних злочинів, передбачених Кримінальним кодексом: ч. 2 ст. 190 – шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб; ч. 2 ст. 344 – втручання в діяльність державного діяча, вчинене особою з використанням свого службового становища; ч. 2 ст. 328 – розголошення державної таємниці, що спричинило тяжкі наслідки; ч. 1 ст. 364 – перевищення влади або службових повноважень співробітником правоохоронного органу.