Палія дверей ХОДА звинувачують за трьома статтями КК

Фото: скриншот UA Харків

Кримінальне провадження щодо підозрюваного у підпалі дверей Харківської обласної державної адміністрації Ерванда Алексаняна передано до Чугуївського міськсуду області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіціі області.

Алексаняна звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу. По-перше, він попереджений про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство). Це звинувачення стосується безпосередньо підпалу дверей ХОДА пізнім ввечері 27 грудня 2019 року. За оцінками експертів, дії Алексаняна завдали матеріальної шкоди на суму 79 тис. гривень.

Друге звинувачення – за ч. 1 ст. 345 КК (загроза насильством працівникові правоохоронного органу) стосується поведінки підозрюваного того ж дня у Київському районному суді, де він “висловлював погрози на адресу слідчого і прокурора, а також погрожував підпалити будівлю суду”.

Третє звинувачення – за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 194 (підготовка до пошкодження майна шляхом підпалу) стосуються епізоду, який стався 15 січня 2020 року на автодорозі між селищами Тернова та Зауддя Чугуївського району. Розслідування встановило, що підозрюваний на власній автівці ” заблокував рух двох автомобілів бурової компанії та засипав в паливні баки транспортних засобів суміш землі і піску”. Крім того, як стверджують правоохоронці, “чоловік збирався підпалити автомобілі, але йому завадили працівники поліції”.

Підозрюваний попереджений за всіма статтями. Якщо його провина буде доведена у суді, Алексаняну за сукупністю загрожує до 10 років позбавлення волі.

Довідка: Алексанян вимагає відновити дорогу в село Зауддя, де проживає разом із сім’єю. За його словами, важка техніка газодобувної компанії знищила асфальтове покриття дороги, і тепер ані легковики, ані автівки швидкої допомоги не можуть доїхати до села. У Ерванда п’ятирічний син хворий на бронхіальну астму, і для чоловіка вкрай важливо, щоб його дитина могла завжди й своєчасно отримати медичну допомогу.

Як повідомляв Харків Times, вночі 27 грудня невідомий облив горючою речовиною двері Харківської держадміністрації і підпалив. Правоохоронці оперативно затримали палія, але про мотиви його вчинку не повідомили. Стосовно затриманого порушили кримінальну справу за двома статтями КК: ч. 4 ст. 296 (хуліганство), ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Вранці 15 січня в соцмережах було опубліковано відеозвернення Алексаняна, в якому він розповів, що ситуація не змінилася, КрАЗи та КАМАЗи, як їздили, так і їздять. Також чоловік загрожує спалити техніку газодобувної компанії.

Поліцейські повторно затримали чоловіка, що перебуває під слідством. Відносно нього відкрили ще одне кримінальне провадження за ч.1 ст. 14 ч. 2 ст. 194 (готування до умисного знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за трьома статтями, інкримінованих Алексаняну, передбачає до 10 років тюремного ув’язнення.

17 січня Київський районний суд Харкова відправив Алексаняна в СІЗО строком на 60 днів з правом внесення застави в розмірі 168 тисяч гривень. Тим самим суд задовольнив клопотання прокуратури про взяття Алексаняна під варту. 13 лютого Харківський апеляційний суд зменшив Алексаняну розмір застави – з 168 тисяч гривень до 52 тисяч гривень.

17 лютого за Алексаняна внесли заставу в розмірі 52,5 тисячі гривень, зібрану з пожертвувань, 18 лютого він вийшов із СІЗО.