Екс-директор ХТЗ Губін звинуватив прокуратуру Харківської області в неправдивій інформації про його екстрадицію

Фото: interfax.com.ua

Адвокат екс-генерального директора Харківського тракторного заводу (ХТЗ) Владислава Губіна, який отримав в 2019 році політичний притулок в Іспанії, має намір звернутися до Генеральної прокуратури та суду зі скаргою на дії прокуратури Харківської області, прес-служба якої 30 березня повідомила про те, що уповноважені органи Іспанії прийняли рішення про екстрадицію Губіна в рамках ініційованого у 2016 році нинішнім керівництвом заводу кримінальної справи про розтрату майна.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення агентства “Інтерфакс-Україна”, яке посилається на заяву адвоката Губіна Іллі Кундіуса.

На його думку, прокуратура “грубо порушує українські закони і конституційні права громадянина Губіна, поширюючи неправдиву інформацію про нього, чинячи тиск на суд, який розглядає його кримінальну справу”.

Як уточнив Кундіус, вирок не вступив в законну силу, на даний момент йде процес розгляду апеляційної скарги в Харківському апеляційному суді.

“Екс-гендиректора ХТЗ не звинувачують в корупційних злочинах, його судять за розтрату, і він не є засудженим, вина його не доведена, так як на даний момент відсутнє рішення суду, яке набрало законної сили” – завив Кундіус.

Він також додав, що не відповідає дійсності і той факт, що Губин знаходиться п’ять років в міжнародному розшуку – МВС України оголосило його в розшук три роки тому, і в базі розшукуваних осіб Інтерполу його прізвище відсутнє.

Як повідомив агентству Губін, дії прокуратури Харківської області він розцінює як спробу чинити тиск на суд шляхом поширення фальшивої інформації через ЗМІ, формуючи негативну громадську думку.

“Я в даний час проживаю в Барселоні на законних підставах, і не планую повертатися в Україну найближчим часом, кримінальне переслідування в Україні вважаю незаконним, а звинувачення на свою адресу брехливими та сфальсифікованими”, – цитує агентство слова Губіна.

Довідка. Орджонікідзевський райсуд Харкова 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату і службове підроблення. Нинішнє керівництво заводу звернулося до ГПУ із заявою про притягнення Губіна до кримінальної відповідальності, звинувачуючи його в розтраті 23 млн грн.

Суд 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату і службове підроблення.

За даними МВС України, Губін знаходиться в розшуку з 20 лютого 2017 року. За інформацією Держприкордонслужби, він 15 лютого 2017 року вилетів до Барселони і з тих пір в країну не повертався.

У травні 2019 року Іспанія надала Губіну політичний притулок і постійний вид на проживання в ЄС. На думку іспанської влади, кримінальна справа стосовно екс-гендиректора ХТЗ є сфабрикованою та не спрямованою на захист громадянина, суспільства і держави від кримінальних правопорушень.

Губін керував ХТЗ з липня 2013 року по березень 2016 року, свій пост покинув за угодою сторін. Як відзначали тоді на підприємстві, за період його керівництва на ХТЗ повністю оновлена лінійка тракторів, а отриманий в 2014 році чистий прибуток в розмірі 449,5 млн грн. дозволив заводу вийти з процедури банкрутства, в якому підприємство знаходилося з травня 2007 року.

Власником ХТЗ в даний час є група DCH бізнесмена Олександра Ярославського.

Як повідомляв Харків Times, прес-служба прокуратури Харківської області заявила, що уповноважені органи Королівства Іспанія прийняли рішення про екстрадицію громадянина України, колишнього генерального директора Харківського тракторного заводу, який п’ять років перебував у міжнародному розшуку.