Дотримання карантину хочуть контролювати за допомогою мобільних

Поліція України може звернутися до мобільних операторів і почати контроль за умовами дотримання карантину через моніторинг мобільних мереж.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомляє Харків Times.

За словами Геращенко, українці при в’їзді в країну з-за кордону підписують зобов’язання про добровільний карантин на 14 днів. Але дехто відразу намагається його порушити. Правоохоронці можуть почати контроль самоізоляції українців в зв’язку зі спалахом коронавірусу. Зокрема, за допомогою мобільної мережі.

«Поліція почала отримувати в автоматизованому порядку дані від прикордонників щодо українців, які підписали особисті зобов’язання про карантин шляхом самоізоляції. Не виключаю, що за прикладом Південної Кореї, Ізраїлю та Польщі державі доведеться звернутися до мобільних операторів і здійснювати контроль за умовами карантину через моніторинг мобільних мереж», – повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Свою точку зору заступника міністра агрументіровал ситуацією, про яку йому розповіла знайома. За її інформацією, рейсом з Іспанії в «Бориспіль» прибула дівчина, яка стверджує, що ніяких зобов’язань про карантин з неї не брали. Прикордонники, в свою чергу, запевнили, що дівчина зобов’язання про самоізоляції підписала і надали копію відповідного документа. Виявилося, що дівчина збрехала заради того, щоб поїхати з Києва до Львова побачити свого сина.

Антон Геращенко повідомив, що ця дівчина нікуди не поїде. Якби поїхала і тим самим порушила підписку про самоізоляції, то могла б заплатити штраф від 17 до 34 тис. грн.

Як повідомляв Харків Times, за порушення карантину українців штрафуватимуть на суму від 17 тис. до 34 тис. гривень. Розмір штрафу для посадових осіб за це порушення становить від 34 до 170 тис. грн.