Силовики затримали контрабандиста, який постачав до РФ деталі до військової авіатехніки (фото і відео)

Фото: Владислав Абдула / Facebook

Служба безпеки України викрила і блокувала масштабний механізм поставки військової продукції для авіатехніки вітчизняних оборонних підприємств до Російської Федерації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-офіцера СБУ в Харківській області Владислава Абдули в Facebook.

Оперативники спецслужби встановили, що в угоді було задіяно понад 20 учасників. Організатори залучили комерційні структури, в тому числі фіктивні, в Україні, країнах ЄС і РФ. Серед учасників угруповання були, зокрема, представники кримінальних кіл, які займаються контрабандою.

За реквізитами фіктивних українських і російських комерційних фірм ділки закуповували на підприємствах Укроборонпрому продукцію військового призначення. За інформацією слідства, для проведення цих угод зловмисники залучали посадових осіб МО України, які відповідають за так звану “військову прийомку”. Потім незаконно придбану військову продукцію вони контрабандою переправляли в РФ поза пунктами митного контролю.

Організатори угоди також задіяли інструмент фіктивної зовнішньоекономічної діяльності. Військову продукцію підприємств Укроборонпрому з оформленням всіх необхідних дозвільних документів ділки офіційно переміщали в країни ЄС, звідки за підробленими документами реекспортували в РФ.

В ході спецоперації співробітники СБ України затримали одного з активних учасників злочинної групи на території Дворічанського району Харківської області при спробі незаконного переміщення товарів військового призначення поза пунктами митного контролю. З позашляховика зловмисника правоохоронці вилучили 11 електромагнітних пристроїв, що використовуються для комплектування російської авіаційної техніки, а також 64 інфрачервоних патрона, призначених для захисту російських літаків від керованих ракет.

Проведено більше 30 обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів справи, місць зберігання товарів військового призначення на території Харківської та Миколаївської областей. Під час слідчих дій вилучено продукцію військового призначення, документи офшорних і фіктивних підприємств, банківські платіжні картки, а також кошти, можливо здобуті злочинним шляхом.

Зараз двом учасникам групи слідчі Управління СБУ в Харківській області повідомили про підозру за ч. 2 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Готуються повідомлення про підозру іншим учасникам групи за статтями 263, 333, 201 КК України.

Тривають слідчо-оперативні дії.

Операція проводилася співробітниками Головного управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю Служби безпеки України спільно з Управлінням СБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.