Як вберегтися від коронавірусу в супермаркеті, аптеці, банку та АЗС – МОЗ

Фото: city.kharkov.ua

Мережі супермаркетів, аптек, банків та АЗС зобов’язують забезпечити для своїх працівників та відвідувачів безпечні умови перебування у цих приміщеннях.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

Діяльність таких закладів, як супермаркети, аптеки, банки та АЗС не підпадає під обмежувальні заходи на час карантину. Однак для захисту здоров’я громадян МОЗ України закликає дотримуватися посилених санітарно-гігієнічних норм, забезпечити працівників засобами індивідуального захисту, облаштувати робочі місця, забезпечити наявність дезінфікуючих засобів.

«Звертаємося і до відвідувачів цих закладів. МОЗ України рекомендує без нагальної потреби їх не відвідувати та по можливості замовляти необхідні послуги онлайн. Якщо відвідування місць масового скупчення уникнути не можна, то для зниження ризику інфікування дотримуйтесь дистанції у прикасових зонах та в торговельних залах», – йдеться у повідомленні.

Безпечна відстань між людьми, які стоять у черзі на касі, має бути не меншою за 1,5 метра. На цій дистанції загроза потрапляння вірусу в організм від носіїв суттєво зменшується.

Також рекомендовано дезінфікувати немедичні установи, де можливе інфікування COVID-19.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,1% гіпохлориту натрію.

«Розведіть його у пропорції 1:50 із використанням побутового відбілювача з початковою концентрацією 5%. Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом», – йдеться у повідомленні.

Під час дезінфекції потрібно використовувати засоби індивідуального захисту: респіратори класу FFP2 або FFP3; захисні окуляри або захисний щиток для обличчя; одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами; одноразові рукавички.

Також важливо забезпечити вентиляцію приміщення, щоб захистити людей, які здійснюють дезінфекцію.

Слід ретельно очистити усі ділянки, яких часто торкаються, зокрема: двері та їхні ручки, поверхні стін та вікон, унітаз і поверхні ванних кімнат.

Усі текстильні вироби (постільну білизну, штори тощо) необхідно прати за температури 90 °C із додаванням прального порошку.

Фото: city.kharkov.ua