Кучер назвав антикризовий штаб за участю Кернеса та Ярославського “фікцією”

Фото: kharkivoda.gov.ua

Голова Харківської обладміністрації Олексій Кучер назвав створений за участю мера Харкова Генадія Кернеса та бізнесмена Олександра Ярославського антикризовий штаб фікцією та зявив, що їхня зустріч представниками великого бізнесу регіону була “публічним вимаганням”.

Про це Кучер заявил на прес-конференції, повідомив кореспондент Харків Times.

“В області створено єдиний штаб, який очолюю я, в який входять народні депутати, в який входять мої заступники, входять лікарі відповідні, голови РДА, і який займається координацією по всіх напрямках боротьби з можливим розповсюдженням коронавірусу. Усі інші “штаби”, про які повідомляється, є фікцією. Жодному представнику великого бізнесу не було дано право в області перетягувати управлінські функції на себе. Це необхідно чітко зрозуміти – що в Харківській області на сьогоднішній день є один керівник офіційного штабу, нічого іншого немає. Ініціатива олігарха або представника великого бізнесу, якщо він хоче – це його власна ініціатива, і він приймає участь так, як він хоче”, – сказав він.

“Певні олігархи, мабуть, не зрозуміли, що їх попрохали прийняти участь у витрачанні власних коштів, для того, щоб допомогти державі  та населенню, а не у витрачанні бюджетних коштів. Рішення тут приймаю я – як витрачаю я бюджетні кошти. А олігархи, якщо вони хочуть, роблять свої вклади так, як вони можуть. Для чого влаштовувати шоу, збираючи всіх, повідомляючи усю пресу, і демонструвати там, задаючи питання: ти скільки даси? а ти? а ти? Це ми що, в 90-х роках зараз знаходимось? Ми не можемо в такі серйозні, проблемні для держави часи влаштовувати шоу. Я дав імпульс і повідомив про це, що влада підтримує бізнес, який хоче прийняти участь. Але в шоу влада участь не приймає”, – сказав він, відповідаючи на питання про причини його відсутності на зустрічі.

Звертаючись до представників бізнесу, які брали участь у зустрічі, Кучер підкреслив: “Шановні колеги, вже пройшли 90-і роки, коли вас хтось міг отак викликати, прилюдно під камери, давати вказівки, кому скільки дати… Це все завершилось. Це фактично публічне вимагання у бізнесу було. Ми так не працюємо. І ми повернемо в реальність цю особу, яка займається фактично публічним вимаганням грошових коштів. Ви незалежні. Ви маєте можливість самостійно приймати рішення, куди вам ходити, з ким розмовляти, скільки коштів виділяти або не виділяти. Я хочу, щоб чітко всі це зрозуміли: у Харків не повертаються 90-ті роки”.

Кучер заявив, що він мав зустріч з близько 100 представниками бізнесу Харківської області, які готові допомагати регіону у вирішенні нагальних потреб, пов’язаних з протидії COVID-19.

“У нас абсолютно зрозуміла законна форма взаємодії з бізнесом. Є люди, які просто купили необхідне. Наприклад, UBC-груп закупила апарат ШВЛ для Дергачівської лікарні. Ще біля 10 ШВЛ від бізнесу йдуть – це власність бізнесу, але вони будуть поставлені в обласні інфекційні лікарні, їх будуть використовувати для надання допомоги людям. Також народний депутат Шенцев проплатив літак і повернув до нашої країни збірну з боксу – з Лондона. Народний депутат Фельдман надав свої автобуси, які перевезли понад 100 осіб через пункт пропуску на кордоні з Російською Федерацією. Усе це – реальна допомога”, – зазначив Кучер.

Як повідомляв Харків Times, мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що голова Харківської обладміністрації самоусунувся від боротьби із коронавірусом, оскільки “взяв та й не прийшов на зустріч із великим бізнесом міста, із почесними громадянами Харкова, із людьми, які готові у цій складній ситуації допомагати в боротьбі з COVID-19”.