За порушення карантину каратимуть штрафами до 170 тис грн або ув’язненням

Фото: ХарківTimes

Верховна Рада ввела адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі (COVID-19).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

«За» проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» проголосувало 344 народних депутатів. Законопроект прийнято за основу та в цілому.

Адміністративна відповідальність передбачає штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічни правил і норм. Тобто за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

Сума штрафа складатиме від 17 тис. до 32 тис. гривень для громадян та від 34 до 170 тис. грн для посадових осіб.

Крім того, підвищена кримінальна відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та викласти ст. 325 Кримінального кодексу в такій редакції:

“Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

В прокуратурі Харківської області звернулися до усіх посадових осіб органів місцевої державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб–підприємців з вимогою неухильного дотримання встановлених державою обмежень. Серед яких: карантин в школах та вишах, заборона проведення всіх масових заходів, роботи закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, суб’єктів господарювання з торговельного та побутового обслуговування населення. Введено мораторій та обмеження на пасажирські перевезення, в тому числі, в метрополітені Харкова.

Також в відомстві попередили, що в разі невиконання введених обмежень органи прокуратури будуть оперативно реагувати стосовно кожної службової особи, в тому числі заходами кримінально-правового характеру.