У Харкові більше айтішниць, ніж в Дніпрі, але менше, ніж в Києві – дослідження

Фото: ivona.bigmir.net

Щорічно в українському IT зростає кількість жінок-ФОП. Харків за кількістю IT-підприємиць займає друге місце в Україні.

Про це Харків Times дізнався з дослідження YouControl.

За підсумками 2019 року в Україні в сфері високих технологій налічувалося 44,3 тис. жінок-ФОПів. Це на 8,6 тис. більше, ніж роком раніше.

Кожна четверта IT-підприємиця зареєстрована в Києві (9 016). На другому місці – Харків. Тут налічується 5 633 айтішниці.

Далі йдуть Львів (4 104) та Дніпро (3 156). Замикає п’ятірку лідерів Київська область, в якій зареєстровано менше двох тисяч IT-підприємиць.

Згідно з дослідженням, українки в IT віддають перевагу програмуванню. Більше половини, 26 тис. жінок, реєструючи ФОП, вказали цей вид діяльності. Найменше IT-підприємиць налічується в сфері управління комп’ютерним обладнанням. Таких всього 0,4% від загальних 44,3 тис.

“Як найбільша чисельність, так і найбільший приріст був в категорії “Комп’ютерне програмування”. У 2019 в порівнянні з 2018 року вона “розширилася” майже на 27%. На другому місці за зростанням числа жінок-ФОП був вид діяльності “Обробка даних , розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність” (плюс 23%), а на третьому – “Видання іншого програмного забезпечення” (плюс 22%)”, – відзначають аналітики.

Всього, за даними дослідження, жінок в українській IT-сфері поки тільки 24%, третина з них працює на позиції Junior і тільки – 12% як Senior-фахівці (що в два рази менше, ніж чоловіків).