На 179 окрузі порушені права трьох кандидатів

Фото: narodna-pravda.ua

У ЗМІ, що здійснило друк програм кандидатів на замовлення 179 виборчої комісії, відсутні передвиборчі програми трьох кандидатів у народні депутати: Вікторії Пташник, Юлії Світличної та Ігоря Швайки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Громадської мережі Опора.

Програми кандидатів у народні депутати були надруковані в офіційному додатку газети «Загальна Справа» від 6 березня 2020 року відповідно до укладеної з окружною комісією угоди. Видавець – ФОП Бєляєва Т.І., наклад – 2000 примірників.

Програми кандидатів Валерія Бебика та Ігоря Федоренка були надруковані двічі, а Вікторії Пташник, Юлії Світличної та Ігоря Швайки – відсутні.

Член окружної виборчої комісії Еллан Панченко повідомляє, що до комісії надійшла заява довіреної особи однієї з кандидаток щодо порушення ст. 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Заява стосувалась відсутності передвиборчої програми кандидатки, а також необхідності встановлення приналежності друкованого засобу інформації до форми державної чи комунальної власності, як того вимагає Закон.

«Чи є видання приватним або ні – ми не знаємо, адже комісія відмовилась розглядати заяву під час засідання та прийняла рішення надати відповідь на заяву у порядку розгляду звернень. На засіданні комісія прийняла рішення щодо усунення порушень виборчого законодавства та передруку примірників газети», – зазначив Еллан Панченко.

Довідка: Згідно з ч. 1 ст. 73 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» кандидат у депутати, зареєстрований в одномандатному окрузі має право за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, опублікувати в однаковому для всіх кандидатів поліграфічному виконанні в одному з регіональних (місцевих) друкованих засобів масової інформації державної чи комунальної форми власності свою передвиборну програму обсягом не більше трьох тисяч дев’ятисот друкованих знаків. Угода про публікацію вказаних матеріалів з редакціями зазначених засобів масової інформації укладається відповідно Центральною виборчою комісією або окружною виборчою комісією у відповідному регіоні.

Як повідомляв Харків Times, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації.

Станом на 17 лютого, коли ЦВК завершила реєстрацію кандидатів в окрузі № 179 на Харківщині, брати участь у виборах  збиралися 40 кандидатів.  29 з них –  це представники політичних партій, решта 11 – самовисуванці.

Виключений зі списку партії “Слуга народу” на парламентський виборах влітку 2019 року, самовисуванець по 179 округу на проміжних виборах Михайло Соколов зняв свою кандидатуру.

3 березня “Слуга народу” заявила про зняття з виборів свого кандидата по 179 округу Алексійчук.