Повернення Жукова у Харкові: Інститут Нацпам’яті звернувся до СБУ

Фото: Геннадий Кернес/Facebook

Український Інститут національної пам’яті (УІНП) звернувся до Служби безпеки України через рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Жукова.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформа.

“Інститут звернувся до СБУ з відповідною заявою, тому що рішення Харківської міськради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Георгія Жукова є незаконним”, – розповіли в Інституті Нацпам’яті.

Інститут також звернеться з відповідними заявами до Генпрокуратури України та до Нацполіції.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міськрада на сесії 19 червня перейменувала проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

У липні Харківський окружний адміністративний суд прийняв до розгляду п’ять позовів про перейменування проспекту Григоренка у Харкові та відкрив провадження за двома адміністративними справами.

На початку серпня Харківський окружний адміністративний суд об’єднав п’ять справ у одне провадження щодо рішення Харківської міської ради про повернення проспекту Петра Григоренка у Харкові імені маршала Жукова.

Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Мер Харкова Геннадій Кернес написав в Twitter, що влада Харкова подаватиме апеляційну скаргу на рішення Харківського окружного суду.

Другий апеляційний адміністративний суд 15 жовтня відкрив апеляційне провадження за скаргою Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 5 вересня щодо перейменування проспекту Григоренка у проспект Жукова.

8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд Харкова постановив частково задовольнити скаргу Харківської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 5 вересня. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і виніс нове, яким рішення міськради так само визнається незаконним та скасовується.

На сесії 26 лютого Харківська міськрада знов прийняла рішення про перейменування проспекту імені Петра Григоренка іменем маршала Жукова.