Під Харковом полярники готуються до експедиції в Антарктиду

Фото: suspilne.media

26 березня на станцію “Академік Вернадський” вирушає 25-та Антарктична експедиція, у складі якої троє харків’ян.

Про це Харків Times дізнався з публікації Суспільного.

Команда з 12 людей зараз тренується на базі у Мартовому під Харковом — учасники експедиції, до складу якої увійшли троє харків’ян, знайомляться між собою і слухають лекції від їхніх попередників.

На тренувальній базі учасники знайомляться і призвичаюються до буднів на станції.

“Нам розповідали, який характер, що нас очікує у закритому колективі, і як уникати тих конфліктів, які там можуть бути. Як сказали [психологи], у нас неконфліктна згуртована команда, яка буде працювати на наукову якість”, — каже керівник експедиції Юрій Отруба.

Для Юрія — геофізика, який під час експедиції керуватиме станцією, — це буде шоста зимівля. Зарплатня зимівника — до 1000 доларів на місяць (до 25 тис. гривень).

“Є дві категорії людей, які їдуть туди: перший раз — їх направили або вони загорілися. Наступні рази їдуть ті, кому сподобалась та Антарктида, їх наукова або технічна діяльність. А є ті, хто вже за будь-яку суму туди не поїде”, — розповідає Отруба.

Системний адміністратор з Київщини Євгеній Прокопчук на станцію їде вперше. Про набір на станцію дізнався з Facebook, подався і пройшов відбір.

“Головне завдання сисадміна — це забезпечення зв’язком станції: внутрішній зв’язок і зовнішній зв’язок. Декілька років, як з’явився інтернет, який для тих умов вважається за гарний, що можна спілкуватися не тільки по офіційному каналу з Антарктичним центром, а навіть по месенджеру з близькими”, — розповідає Прокопчук.

Василь Омелянович буде на станції кухарем. Він вп’яте їде на станцію годувати зимівників. Продукти на станцію доправлятимуть із Чилі, каже Василь. Щоп’ятниці у раціоні борщ.

“Своя випічка, торти, тому що там не підеш і не купиш — магазину там нема, все на моїх руках, звісно, з допомогою зимівників, колег, у кого є час і бажання, можуть приєднатися, допомогти: можемо і рулети, торти, все залежить від того, що є у холодильнику”, — каже кухар.

21 червня на станції святкують “Мідвінтер” — день зимового сонцевороту у Південній півкулі.

“Там проводять різні ігри, грається в футбол, вітаємо інші станцією електронною поштою. Це велике свято, яке чекає кожен зимівник”, — каже Євгеній Прокопчук.

Українці адаптували британську традицію на це свято пірнати в океан у плавках і роблять це в плавках і краватках.

Щосуботи зимівники на станції влаштовують святкові вечері.

“Ця традиція ще заведена британцями. Це потрібно для моральної розрядки, щоб залишатися цивілізованими людьми, які можуть красиво виглядати, одягти вечірній одяг, я вважаю це дуже потрібно”, – розповідає учасниця експедиції Анна Соїна.

Для Анни це перша зимівля. На станції займатиметься озонометрією — зокрема спостерігатиме за озоновою дірою: “Важливо вивчати Антарктиду саме як унікальний чистий об’єкт, де нічого більше немає. Тоді ми можемо порівнювати, спостерігати якісь глобальні зміни, які там добре видні. Якщо вони там є — це вже глобальний процес, можливо”.

Повернуться полярники через рік.

Фото: suspilne.media
Фото: архів станції. Андрій Залізовський
Фото: архів станції. Андрій Залізовський