Двоє харків’ян під керівництвом громадянина РФ крали гроші з банківських карт (фото)

У Харківській області СБУ блокувала діяльність угруповання, яке за координацією громадянина РФ викрадало гроші з банківських карток.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

У Харкові Служба безпеки України блокувала протиправну діяльність групи осіб, які використовували спеціальні технічні засоби для викрадення грошей з банківських карток громадян.

Співробітниками підрозділу кібербезпеки та слідчими української спецслужби встановлено, що координував дії злочинної групи громадянин Російської Федерації через популярний мобільний месенджер. За його вказівкою двоє харків’ян, з якими росіянин познайомився на одному з хакерських форумів, незаконно придбали так зване «скіммерне» обладнання. Воно призначене для негласного зчитування даних пластикової картки та відеофіксації PIN-кодів карток, що вводяться клієнтами банківських установ.

Учасники групи непомітно встановлювали спеціальні технічні пристрої на банкоматах і терміналах самообслуговування одного з державних банків та отримували необхідну технічну і персональну інформацію для виготовлення підроблених дублікатів банківських карток. З використанням цих підроблених дублікатів карток зловмисники знімали чужі гроші у банкоматах.

Співробітники СБУ затримали одного з учасників групи згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час спроби зняття готівки в одному з харківських банкоматів. У ході обшуків за місцями мешкання фігурантів справи правоохоронці вилучили «скіммерне» обладнання, підроблені банківські картки, а також комп’ютерну техніку, яка використовувалась для протиправної діяльності.

За висновками спеціалістів, вилучені у зловмисників технічні пристрої є спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації.

Наразі слідчими Управління СБ України в Харківській області вирішується питання щодо повідомлення фігурантам справи про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 (незаконне придбання, збут чи використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії.

Операція з блокування протиправної діяльності відбувалася у взаємодії з Департаментом кібербезпеки Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.