Найчастіше сказом на Харківщині хворіють коти

Фото: infokava.com

За минулий рік скажених тварин на Харківщині зменшилось утричі.

Про це Харків Times повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

У 2019 році у Харківській області епізоотична ситуація зі сказу тварин покращилась – зареєстровано 37 випадків проти 109 у 2018 році.

За даними Харківського філіалу «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи», сказ було встановлено у 16 котів, 12 собак, 6 лисиць, 3 голів великої рогатої худоби. Від тварин, в яких було підтверджено діагноз сказу, постраждало 68 осіб.

За минулий  рік за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади з приводу ушкоджень нанесених тваринами звернулось 4027 осіб (з яких 49,5 %  – мешканці Харкова).

Отримали ушкодження від тварин, які мають власників, 2682 особи, з яких від власних тварин постраждало 1370 осіб. Від безпритульних тварин постраждали 1227, від диких тварин  та щурів – 118 осіб.

У 2019 році антирабічні щеплення призначено 874 постраждалим.

Довідка: Сказ – особливо небезпечна вірусна хвороба, яка після появи перших симптомів закінчується смертю. Захворювання передається через слину, яка потрапляє через укуси або подряпини шкіри.

Щеплення проти сказу є надійним профілактичним заходом з попередження захворювання на сказ як осіб, що постраждали від укусу тварин, так і для тварин. Тому треба обов’язково щеплювати проти сказу свого домашнього улюбленця.

За 2019 рік, серед тварин, які мали власників та нанесли ушкодження людям, лише 55% були щеплені проти сказу.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові дві жінки потрапили до лікарні через скаженого кота.