Українців з Уханю везуть в Харківську область – ЗМІ

Фото: china.mfa.gov.ua

Харківське інтернет-огляд “Главное” увечері 19 лютого повідомило, що літак Boeing 737-700 NG авіакомпанії SkyUp з евакуйованими з провінції Ухань українцями, який вилетів з Китаю, летить до Харкова.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення видання.

“У “Главного” є інформація з джерела, що пасажирів розмістять в Харківській області на базі відпочинку ім. Соїча”, – написало видання, яке вважається близьким до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Також з посиланням на неназвані джерела видання повідомляє про те, що 20 лютого Аваков відвідає Харків з робочим візитом. Видання зазначає, що мета візиту не уточнюється.

Облдержадміністрація не відповіла на звернення журналістів з проханням прокоментувати цю інформацію. У будь-яких інших офіційних джерелах Харків Times підтвердити або спростувати цю інформацію поки не вдалося.

Згідно з даними сайту flightradar24, літак Boeing 737-700 NG авіакомпанії SkyUp з реєстраційним номером UR-SQD вилетів в 0:05 з китайського аеропорту Тяньхе (м. Ухань) та о 4:37 приземлився на дозаправку в Алма-Аті. Очікується, що о 5:05 він вилетить з Алма-Ати і о 8:05 прибуде в Україну (час у всіх точках маршруту – місцеве). Пунктом призначення на сайті станом на 1:30 вказано аеропорт “Бориспіль” (Київ).

На сайті SkyUp зазначено, що виліт літака з Алма-Ати затримується до 5:55.

База ім. Соїча (комплекс Soich Park) розташована на лівому березі Печенізького водосховища в 45 км від Харкова (селище Старий Салтів Вовчанського району). Територія бази – 30 Га, в її складі – чотири житлові корпуси, два з них опалюються.

Посольство України в КНР повідомило, що на борту літака – 48 громадян України та 29 іноземців. Перед вилітом вони пройшли медико-санітарний контроль на предмет виявлення ознак захворювання на коронавірус COVID-19. По прильоту в Україну евакуйованих, екіпаж та медичний персонал розмістять на 14-денну обсервацію як обов’язковий протиепідемічний захід.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив в ефірі ТК Україна, що на борт допущені люди без симптомів гострої респіраторної інфекції. За його словами, на етапі огляду китайськими медиками не допущено на борт чотири людини, три з них українці та одна  – іноземка. Після цього українські фахівці, медики, які супроводжують цей рейс, провели додатково фінальний огляд. Всього на борт допущено 73 людини. По прибуттю вони будуть розміщені в обсервацію у визначеному Урядом об’єкті. Ті, кого не було допущено до евакуації, знаходяться під наглядом китайських лікарів та перебувають на постійному зв’язку з консульською службою.