Послуга «еМалятко» доступна в харківських центрах адміністративних послуг

Фото: city.kharkov.ua

Послуга «еМалятко» доступна в режимі бета-тестування в усіх центрах надання адміністративних послуг міста Харкова.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як повідомила директор Департаменту адміністративних послуг та споживчого ринку Вікторія Китайгородська, для отримання адміністративної послуги батьки дитини або один з них повинні подати заяву про отримання комплексної послуги «єМалятко» за місцем народження дитини або місцем проживання заявника.

Послуга об’єднує вісім сервісів:

– державна реєстрація народження дитини;
– реєстрація місця проживання дитини, що народилася;
– призначення допомоги при народженні дитини;
– реєстрація народженої дитини в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
– походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою;
– визначення приналежності дитини до громадянства України;
– привласнення дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;- призначення допомоги багатодітним сім’ям.

У департаменті зазначили, що частина послуг обов’язкова: державна реєстрація народження дитини, походження дитини, що народилася, і приналежність її до громадянства України, тому ці послуги потрібно замовляти в комплексі. «В центри адмінпослуг звертаються батьки, які хотіли б отримати комплексну послугу «єМалятко», але вже зареєстрували народження дитини. Ми змушені відмовляти, оскільки зазначена послуга є базовою для надання інших послуг у комплексі», – зазначають фахівці.

Послуга «єМалятко» надається безкоштовно, але за реєстрацію місця проживання дитини потрібно заплатити адміністративний збір у розмірі 13,60 грн, передбачений законодавством України. Місцем проживання дитини обов’язково має бути місце проживання її батьків чи одного з них. Обов’язкова умова – батьки повинні бути громадянами України.

Для оформлення заявки потрібно надати паспорт та медичну довідку з пологового будинку. Для отримання допомоги при народженні дитини потрібно знати реквізити банківського рахунку, на який здійснюватимуться виплати, в форматі IBAN.

Адміністратор центру заповнює заявку на порталі «Дія», після цього заявники (обидва або один з батьків) перевіряють внесені дані і підписують заяву в паперовому вигляді. Загальний час прийому заяви в середньому становить до 15 хвилин. Згодом в Міністерстві цифрової трансформації України планують зробити послугу онлайн. Батьки зможуть подавати заяву на порталі «Дія» самостійно, без допомоги адміністраторів.

Як повідомляв Харків Times, у всіх пологових будинках Харкова запустили послугу “єМалятко”. Сервіс передбачає об’єднання 10 послуг для батьків новонароджених в одну послугу – потрібно заповнити тільки одну заяву і присвятити цьому лише 20 хвилин.