У Харкові вшанують пам’ять Героїв Небесної Сотні

Фото: varta.kharkov.ua

Акція “Час літати! пройде у четвер, 20 лютого на площі Героїв Небесної Сотні в пам’ять про харків’ян, загиблих під час Революції Гідності у лютому 2014 року. Початок акції – о 19:00.

Про це Харків Times розповіли організатори заходу, активісти харківського Євромайдану.

На площі встановлять портрети всіх Героїв, зачитають вголос їх імена та проведуть флешмоб.

“Згадаємо та пом’янемо Влада Зубенка, Євгена Котляра, Юрія Паращука та інших справжніх Героїв України”, – розповіли організатори.

Довідка. Під час подій на Майдані в Києві у 2013-2014 рр, які отримали назву Революція Гідності, загинули харків’яни Євген Котляр, Владислав Зубенко та Юрій Паращук. Найтрагічнішим днем Революції стало 20 лютого 2014 року. У цей день на вулиці Інститутській в Києві снайпери розстріляли майже півсотні активістів Євромайдану, яких згодом назвуть Небесною Сотнею. Серед загиблих – троє мешканців Харкова.

Владислав Зубенко був наймолодшим серед харків’ян, які полягли на Інститутській. Хлопець народився 22 квітня 1991 року. Він навчався в Українському державному університеті залізничного транспорту та працював на залізниці. Зубенко, як справжній лицар, захоплювався історичною реконструкцією, неодноразово брав участь у турнірах. Друзі про нього казали – щирий і небайдужий.

Ще один герой Небесної Сотні з Харкова – випускник факультету комп’ютерної інженерії та управління Харківського національного університету радіоелектроніки Євген Котляр. У 2010 році в Харкові Котляр брав участь у громадських протестах проти незаконної вирубки парку ім. Горького. Тоді, щоб перешкодити вирубці, протестуючі навіть прив’язували себе до дерев. До Києва поїхав у грудні 2013-го. Ночами чергував на барикадах і лише іноді приїздив до рідного міста, щоб провідати батька.

Третьою харківською жертвою став Юрій Паращук. На Майдан приїздив із 1 грудня 2013 року. Під час одного з приїздів біля нього вибухнула світло-шумова граната. Чоловікові пошкодило ногу, але він залишився на Майдані. Вранці 20 лютого Паращук опинився в самому центрі подій, на лінії вогню. Він був у одній помаранчевій будівельній касці, без жилета, без щита або зброї. Снайпер поцілив йому в потилицю під час відступу силовиків із барикад на Інститутській вулиці. У чоловіка залишилася мати, син від першого шлюбу, дружина і дві прийомні доньки. Поховали героя на Черкащині.

На площі Героїв Небесної Сотні збираються встановити меморіальний комплекс в пам’ять про загиблих під час Революції Гідності