“Кооперативна схема” у Харкові – під суд підуть ще троє осіб

Фото: Фокус

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань, скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох осіб, за участю яких у Харкові за так званою “кооперативною схемою” було вилучено зімельну ділянку. Внаслідок шахрайських дій Харківській міській раді нанесено збитків на загальну суму майже дев’ять мільйонів гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ДБР.

Слідством встановлено, що у 2009 році троє осіб за попередньою змовою між собою, без законних на те підстав, вступили до житлово-будівельного кооперативу і заволоділи земельною ділянкою, що розташована на території міста Харкова. У подальшому обвинувачені продали землю третім особам, чим завдали збитків Харківській міській раді на загальну суму майже 9 мільйонів гривень.

Судитимуть обвинувачених за шахрайство, скоєне за попередньою змовою групою осіб (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України).

У разі доведення вини, особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Як повідомлялось, “кооперативна схема” використовувалася в Харкові з 2008 по 2016 роки. За цей час з санкції міськради у власність кооперативів безкоштовно передано близько 1000 га землі.

27 лютого 2018 року Комінтернівський райсуд Харкова засудив 3-х розкрадачів міської землі, які діяли за “кооперативною схемою”, до 5 років позбавлення волі кожного з відтермінуванням покарання на 3 роки з урахуванням розкаяння. Це перша справа за “кооперативною схемою”, яка дійшла до суду.

Одним із підозрюваних в “кооперативній схемі” є народний депутат України, колишній губернатор Харківської області Михайло Добкін. Провадження щодо Добкіна стосується 36-ти земельних ділянок у Харкові загальною площею 78 га нормативною вартістю понад 220 млн грн.

Окрім Добкіна, по справі проходять головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, екс-заступник мера Харкова Тетяна Овінникова, екс-заступник керівника управління земельних відносин Борис Баронін, а також керівники ряду обслуговуючих кооперативів.

Як повідомляв Харків Times, підготовче засідання за участю нардепа не можуть провести з листопада 2018 року. 22 березня, Дзержинський районний суд Харкова відклав підготовче засідання у справі по «кооперативній схемі» через те, що підозрюваний Михайло Добкін звернувся до суду з проханням відкласти засідання.