Суд в Харкові півтора року не може обрати запобіжний захід Штепі

Фото: suspilne.media

Орджонікідзевський райсуд Харкова переніс розгляд справи екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, обвинуваченій в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, на 27 лютого.

Про це розповів адвокат Штепи Олександр Шадрін, повідомляє Харків Times з посиланням на Укрінформ.

“Почали розглядати клопотання про запобіжний захід, оскільки він не обраний з 2018 року. Сторона звинувачення наполягала на допиті свідків. З’явилися чотири свідки – по два з боку захисту і з боку звинувачення, але ще двоє свідків з боку обвинувачення не з’явилися, тому суд перенесений на 27 лютого, на 10:00 “, – повідомив Шадрін.

За його словами, сторона звинувачення наполягає на цілодобовому домашньому арешті Штепи. Адвокати – проти. Захист вважає, що звинувачення необгрунтовано, ризики відсутні.

Штепа приїхала на засідання суду зі Слов’янська, активістів в суді не було, додав Шадрін.

Як повідомлялося, починаючи з 12 червня 2018 року Орджонікідзевський райсуд неодноразово переносив продовження підготовчого засідання.

6 березня 2018 року апеляційний суд Харківської області вирішив направити матеріали справи щодо Штепи на розгляд до Орджонікідзевського райсуду міста. Розгляд справи щодо Штепи з самого початку має розпочатися в п’ятий раз.

До цього справа направлялася на розгляд в Червонозаводський, Комінтернівський, Ленінський і Жовтневий районні суди Харкова, проте через відводи і самовідводи членів колегії суддів жоден з них так і не зміг винести вирок. У деяких судах не вдалося навіть провести підготовче засідання.

Штепа була заарештована 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

5 листопада 2014 року Колегія суддів Червонозаводського райсуду вирішила направити провадження за звинуваченням Штепи в апеляційний суд Харківської області для звернення до Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ для визначення підсудності. У мотивувальній частині ухвали суд посилався на те, що злочини, які інкримінують Штепі, відбувалися на території м Слов’янська (Донецька область), тобто не в рамках територіальної юрисдикції Червонозаводського райсуду Харкова. Крім того, свідки у справі живуть в Слов’янську і, якщо їм доведеться їздити на суд до Харкова, це може привести до затягування строків розгляду справи. ВССУ виніс ухвалу про розгляд справи у відношенні Штепи в Червонозаводському райсуді Харкова.

Як повідомляв Харків Times, обвинувачена в сеператізме екс-мер Слов’янська Неля Штепа, судовий процес над якою більше п’яти років триває в Харкові, має намір взяти участь у місцевих виборах восени 2020 року. Штепа балотуватиметься на пост мера міста Слов’янська та впевнена, що переможе на виборах.