Помер професор Віктор Токарський

Фото: ХарківTimes

Пішов з життя завідувач кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету ХНУ ім. Каразіна, головний хранитель бабака професор Віктор Токарський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення університету.

14 лютого 2020 року пішов із життя завідувач кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету, професор Віктор Токарський.

Віктор Арсентійович закінчив Харківський університет у 1981 році, працював інженером біологічної станції університету в с. Гайдари Зміївського району Харківської області. Згодом він зібрав на біологічній станції чималу живу колекцію бабаків з усіх куточків Євразії.

У 90-х роках Віктор Арсентійович організував степовий стаціонар для проведення навчальної практики та виконання курсових та дипломних робіт у с. Нестерівка Великобурлуцького району Харківської області.

З 1993 року працював на кафедрі зоології та екології хребетних тварин біологічного факультету, викладав загальний курс «Зоологія хребетних тварин», спецкурси «Екологія ссавців», «Теріологія», «Заповідна справа». За період роботи на кафедрі керував 30 дипломниками та трьома аспірантами, двоє з яких успішно закінчили аспірантуру й захистили дисертації.

Віктор Арсентійович Токарський був керівником фундаментальної науково-дослідної роботи «Розроблення стратегічних напрямів підтримки біорізноманіття у наземних екосистемах Лівобережної України», головою та активним учасником Харківського теріологічного товариства та членом ради університетської біостанції.

Активно популяризував наукові дослідження в засобах масової інформації. З 2004 року на біостанції Каразінського університету проводиться День бабака.

З 2000 року разом із Харківським прес-клубом впроваджував створення нових заповідних територій у Харківській області. Зокрема, під його керівництвом розроблено пакет документів для створення Регіонального ландшафтного парку «Великобурлуцький степ», який було затверджено у 2000 році, та пакет документів для створення Національного природного парку «Дворічанський», що затверджено у 2009 році.

Усе своє життя Віктор Арсентійович присвятив збереженню одного із найцінніших видів степу — бабака степового. Саме завдяки зусиллям вченого організовано два стаціонари з вивчення та розведення байбаків.

«Висловлюємо глибокі співчуття рідним, друзям, колегам і учням у зв’язку з непоправною втратою. Світла пам’ять про Віктора Арсентійовича назавжди залишиться у наших серцях», – йдеться у повідомленні університету.

Прощання з професором Віктором Токарським відбудеться у понеділок о 12 годині в Музеї природи.

Редакція Харків Times висловлює свої співчуття рідним, колегам і близьким професора Токарського.