Справу про побиття телеоператора у Харкові повернено до прокуратури, – суд

Фото: suspilne.media

Суддя Київського районного суду Віктор Попрас виніс ухвалу про повернення обвинувального акту у справі про побиття телеоператора служби новин “Вісті” Вадима Макарюка до прокуратури для усунення недоліків.

Відповідне рішення суддя Попрас оголосив сьогодня, 11 лютого, повідомляє Харків Times з посиланням на Суспільне.

Суд прийшов до висновку, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, тому підлягає поверненню прокурору.

“Наданий до суду обвинувальний акт не відповідає вимогам частини 2 статті 5, статті 291 Кримінально-процесуального кодексу України, оскільки фактично не містить обвинувачення відповідно до положень закону, тому в даному випадку обвинувачений позбавлений можливості підготуватися до захисту…, адже його не було достатнім чином проінформовано про характер і причини обвинувачення […]”, — оголосив суд.

Суд наголосив, що на стадії підготовчого провадження суд не вирішував питання щодо доведеності вини обвинувачених та достатності зібраних доказів.

“Суд лише констатував, що при вирішенні цих питань у обвинувальному акті відсутні необхідні відомості, наявність яких вимагає КПК України, встановлені порушення права на захист обвинувачених…”, — оголосив суд.

Віктор Попрас також задовольнив клопотання потерпілого Вадима Макарюка про прийняття його позовної заяви (цивільний позов про відшкодування 600 тисяч грн компенсації) і надав її копію обвинуваченим.

Як повідомляв Харків Times, на території торгового центру “Барабашово” 7 червня жорстоко побили оператора служби новин “Вісті” Вадима Макарюка. Потерпілого з травмами голови доставили до відділення реанімації Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги.

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактом нападу на журналіста за ч. 2 ст. 345-1 (загроза або насильство по відношенню до журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Поліція оголосила про підозру в причетності до нападу на Макарюка Сергію Козлюк по ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч.4 ст.296 (хуліганство), ч.1 ст.345-1 (погроза або насильство відношенні журналіста) Кримінального кодексу. 12 червня Київський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю.

21 червня підозру в причетності до нападу на Макарюка було оголошено ще двом харків’янам – Олегу Радченко та Іллі Альошкіну. Їм обом інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і ч.2 ст.345-1 (загроза або насильство по відношенню до журналіста) КК. Крім того, Радченко оголошено про підозру за ч.1 ст.347 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження або знищення майна журналіста). 26 червня Київський районний суд обрав їм запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем проживання.

16 липня суд взяв під цілодобовий домашній арешт четвертого підозрюваного у справі – Михайла Базалея.

1 серпня колегія суддів залишила під цілодобовим домашнім арештом четвертого підозрюваного у побитті харківського телеоператора до 10 серпня 2019 р.