Суд дозволив міськраді не пускати активістів на сесії

Фото: Пресса Украины

5 лютого Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов громадської організації “Харківський антикорупційний центр”, яка оскаржувала положення Регламенту Харківської міськради. Вимога щодо участі громадськості у засіданнях — відхилена.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного .

“Адміністративний позов задовольнити частково. Визнати протиправними та нечинними окремі норми регламенту Харківського міської ради сьомого скликання, затвердженого рішенням Харківської міської ради “Про затвердження регламенту ХМР”, — оголосила суддя.

Суд озвучив тільки резолютивну частину.

Основна вимога позивачів не задоволена, сказав представник “Харківського антикорупційного центру” Володимир Рисенко.

“В частині вільного доступу до Харківської міської ради громадян — відмовлено… В цьому і була суть позову. Тому доведеться подавати апеляцію. Працюватимемо над цим, коли отримаємо повний текст ухвали, 17 лютого”, — сказав він.

Представники “Харківського антикорупційного центру” подали позов до міськради торік після жовтневої сесії, коли на неї не пустили мітингувальників — працівників “Тепломереж”, яким заборгували зарплату, та підприємців ТЦ “Барабашово”, які виступають проти будівництва дороги через ринок.

“Підпорядкований підрозділ відповідача, відповідний департамент, приймає рішення про допуск або недопуск громадянина до сесії міськради і повідомляє його не менш ніж за 18 годин до початку сесії. Ми вважаємо, що ці норми є незаконними та підлягають скасуванню з урахуванням того, що вони прийняті за межами повноважень ХМР без жодних підстав, передбачених чинним законодавством України”, — пояснював Рисенко.

“Але законом проголошено право бути присутнім, а на законодавчому рівні механізм не визначений… Тільки кількість місць у залі є єдиним обмеженням щодо задоволення такої заяви”, — відповіла представниця Харківської міської ради Оксана Гуслєва.

Як повідомляв Харків Times сесія Харківської міської ради 27 лютого почалася зі скандалу. До зали пройшли активісти, які виступають за скасування підвищення тарифів на проїзд у міському електротранспорті та метро. Впродовж сесії мер Генадій Кернес тричі оголошував перерву.