В Україні проведуть інвентаризацію лісів

Фото: zoo.kharkov.ua/

5 лютого Верховна рада прийняла за основу в першому читанні законопроект №2379 про внесення змін до Лісового кодексу України з приводу проведення національної інвентаризації лісів.

За проект закону проголосували 374 нардепа, повідомляє ХарківTimes.

Законопроект, зокрема, пропонує доповнити Лісовий кодекс новою статтею 551 «Національна інвентаризація лісів». У новелі буде визначено зміст цього поняття і особливості проведення та джерела фінансування інвентаризації лісів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що в Україні державний облік лісів було проведено в 1996 і 2011 роках. Зараз актуальної інформації про ліси України немає.

Також в пояснювальній записці зазначено, що для проведення національної інвентаризації лісів необхідно близько 9 млн грн щорічно. З цих коштів 2 мільйони – витрати на утримання постійного персоналу державної спеціалізованої організації та 3 мільйони – на оплату праці тимчасових працівників, які будуть проводити обстеження лісів.

Як повідомляв ХарківTimes, незаконна порубка лісів в Харківській області придбала масштаб катастрофи.

17 липня відбувся візит до Харкова президента України Володимира Зеленського , який заявив, що, пролітаючи над Харківською областю, був вражений масштабними наслідками незаконної порубки лісів. Про ситуацію з порубкою президенту доповідав директор ДП «Жовтневий лісгосп» Руслан Чагаровський. За словами лісника, чорні лісоруби знищили в “Жовтневому лісгоспі” вікові дуби і завдали збитків державі в розмірі 80 млн грн. Руслан Чагаровський назвав прізвище Віктора Сиси, директора ДП «Гутянське лісове господарство», як одного з головних організаторів масштабних незаконних порубок лісу в області.

Під час візиту Президент Зеленський доручив правоохоронцям припинити вирубку лісів в області.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 28 серпня провели обшуки за місцем проживання окремих посадових осіб ДП «Гутянське лісове господарство» та в офісах комерційних компаній. Обшук проводився, зокрема, в будинку Сиси, котрий чинив активний опір правоохоронним органам (зокрема фізичний).

Сису затримали увечері 30 жовтня за спробу дати хабар детективу Національного антикорупційного бюро України.

31 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) повідомили директору держпідприємства з Харківської області про підозру в пропонуванні одному з детективів НАБУ неправомірної вигоди в сумі 100 тис. доларів.

4 листопада родичі Сиси внесли заставу в 5 млн гривень , після чого він вийшов з СІЗО.

У січні Віктору Сисі повідомили про підозру у завданні державі збитків на 4,2 млн гривень. Розслідування за даним фактом проводиться ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

16 січня в суді по відстороненню від посади директора Гутянського лісгоспу відбулися бійки.

Суд 17 січня відсторонив директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису від займаної посади. Прокуратура просила обрати Сисі запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

24 січня, скандального лісничого Віктора Сису звільнили з посади директора ДП« Гутянське лісове господарство».

У листопаді прокуратура Харківської області розпочала кримінальні виробництва за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК). Встановлено, що посадові особи цієї організації незаконно передавали у приватну власність землі природно-заповідного фонду на території Національного природного парку “Гомільшанські ліси” – на 200 млн гривень та ландшафтного парку “Великобурлуцький степ” – на 300 млн гривень.

До Зміївського районного суду Харківської області було подано вісім позовних заяв щодо повернення у власність держави незаконно відчужених земель, що розташовані на території національного природного парку «Гомільшанські ліси».

33 посадовців лісових господарств Харківщини підозрюють у незаконній вирубці лісу.