У Харківському ботанічному саду завчасно розквітли крокуси

Фото: city.kharkov.ua

На початку лютого, приблизно на два місяці раніше, у Харківському ботанічному саду зафіксували Перші цвітіння рослин.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

Як повідомила завідувачка відділом квітково-декоративних рослин ботанічного саду Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Тетяна Орлова, першими через аномально теплу зиму почали цвісти шафран і крокуси, представлені в колекції ботсаду.

«Це не зовсім таке масове цвітіння, яке ми спостерігаємо в квітні. Шафрани знаходяться ще в бутонах, але вони вже повністю забарвлені, і їх добре видно. Безумовно, це аномально, адже шафрани квітнуть в основному в березні і квітні», – зазначила Тетяна Орлова.

Вона додала, що також деякі з рослин ботанічного саду вже показали свої маленькі стебла, і це теж не є звичайним для цієї пори року. Не оминула аномально тепла погода і кущі – на рододендронах і деревовидній півонії набубнявіли бруньки. Ботаніки сподіваються, що сильних морозів цієї зими вже не буде і ті рослини, які повинні цвісти тільки через два місяці, – не загинуть.

Зазначимо, за останні дні синоптики зафіксували в Харкові відразу два температурних рекорди. Так, у неділю, 2 лютого, температура повітря в місті піднялася до 10 градусів тепла і тим самим перевищила показники 40-річної давності. А в понеділок, 3 лютого, Харків встановив ще один рекорд – денна температура повітря досягла 5,6 градусів тепла, що вище, ніж у 2002 році, коли температура піднялася до 5 градусів тепла.