Байбак Тимко III “спрогнозував” тепло в середині березня

Фото: ХарківTimes

Байбак Тимко III, який живе на біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Харківської області, “спрогнозував”, що тепло настане в середині березня.

Про це оголосила на традиційній церемонії, яка пройшла на території біостанції, хранителька байбака, старший викладач біологічного факультету Надія Токарська, повідомив кореспондент Харків Times .

“Весна буде тривати і настане тепло через шість тижнів”, – сказала Токарська, “порадившись” з байбаком.

Також Тимко III “передбачив”, що наступна зима буде безсніжною.

Як повідомляв Харків Times , 2 лютого 2019 року Тимко III “спрогнозував”, що березень буде холодним, а весна настане в квітні і буде теплою.

2 лютого 2018 року Тимко “передбачив”, що весна настане через 6 тижнів і буде теплою.

День байбака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету ім. Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти і екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, який відзначається щорічно 2 лютого в США.

Перша згадка про День байбака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став в 1886 році.

За американською традицією вважається, що якщо цього дня бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізня, а якщо день похмурий і тіні немає – то рання.

В Україні байбак охороняється законом.