В Україні зареєстрували коронавірус, але не китайський

Фото: fool.com

У Києві зареєстрували перший випадок коронавіруса. Медики просять українців не панікувати, оскільки цей коронавірус (HKU1) циркулює в Україні десятиліттями, і відрізняється від китайського (2019 nCoV).

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Київського міського лабораторного центру в Facebook.

“Виділений нами коронавірус (HKU1) циркулює на території України десятиліттями і як правило, викликає захворювання верхніх дихальних шляхів легкого або середнього ступеня тяжкості. Коронавірус китайського походження не виділявся!”, – йдеться в повідомленні.

За даними Київського лабцентра, випадок коронавіруса було виділено на тлі зростаючої захворюваності на грип та ГРВІ в столиці. За 4 тиждень 2020 року, за даними медиків, в Києві зареєстровано 10 920 хворих на грип та ГРВІ. У порівнянні з попереднім тижнем кількість хворих зросла на 19,0% (9 176 осіб).

У лікарні були госпіталізовані 186 осіб, з них 150 дітей.

За результатами досліджень 67 зразків, проведених методом ПЛР, отримано 12 позитивних результатів: грип А (H1N1) – 3; грип А нетиповий – 1; грип В – 3; аденовірус- 2; бокавірус – 1 і ріновірус- 1. Також було виділено один випадок коронавіруса, який не є новим китайським коронавірусом, повідомили в лабцентре столиці.

Коронавіруси – це велика сім’я респіраторних вірусів, які можуть викликати захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) і важкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання, медики рекомендують звернутися до лікаря.

Крім цього медики радять не нехтувати елементарними правилами гігієни:

– Часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами;

– При кашлі і чханні прикривати рот і ніс зігнутим ліктем або паперовою хусткою; використану хустку слід негайно викинути і вимити руки;

– Уникати тісного контакту з усіма, хто має лихоманку і кашель;

– Слід уникати вживання тваринних продуктів, які не пройшли термічну обробку (сирих або не повністю приготованих).

Як повідомляв Харків Times, у трьох українців запідозрили китайський коронавірус. Два випадки можливого інфікування коронавірусом не підтвердилися. Ще по одному проводять епідеміологічне розслідування.