Штепа, яку п’ять років судять в Харкові, має намір знову стати мером Слов’янська

Фото: suspilne.media

Обвинувачена в сеператізме екс-мер Слов’янська Неля Штепа, судовий процес над якою більше п’яти років триває в Харкові, має намір взяти участь у місцевих виборах восени 2020 року. Штепа балотуватиметься на пост мера міста Слов’янська та впевнена, що переможе на виборах.

Про це Штепа заявила в в ефірі місцевого телеканал “S-plus“, повідомляє Харків Times.

“Ті, хто сьогодні сподіваються, що мене закриють, і я не зможу подати свою кандидатуру на вибори міського голови, розслабтеся. Я подам, я встигну, нікуди мене не закриють, бо ця стаття неконституційна”, – сказала Штепа.

У той же час вона також запевняла, що веде «моральний спосіб життя» – не вживає наркотики, не п’є спиртне, не палить. «Живу одна і в шлюбі тільки зі Слов’янському», – додала вона.

Нагадаємо, Штепу заарештували 13 липня 2014 року. Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.

5 листопада 2014 року Колегія суддів Червонозаводського райсуду вирішила направити провадження за обвинуваченням Штепи до апеляційного суду Харківської області для звернення до Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ для визначення подсудності. В мотивувальній частині постанови суд посилався на те, що злочини, які інкримінують Штепі, відбувалися на території Слов’янська (Донецька область), тобто не в рамках територіальної юрисдикції Червонозаводського райсуду Харкова. Крім того, свідки у справі живуть у в Слов’янську і, якщо їм доведеться їздити на суд до Харкова, це може привести до затягування термінів розгляду справи. ВССУ ухвалив рішення про розгляд справи стосовно Штепи в Червонозаводському райсуді Харкова.

Пізніше справу направляли на розгляд до Червонозаводського, Комінтернівського, Ленінського та Жовтневого районних судів Харкова, проте через відводи та самовідводи членів колегії суддів жоден із них так і не зміг винести вирок. У деяких судах не вдалося навіть провести підготовче засідання.

6 березня 2018 року апеляційний суд Харківської області вирішив направити матеріали справи стосовно Штепи на розгляд до Орджонікідзевського райсуду міста. Розгляд справи стосовно Штепи від самого початку має розпочатися уп’яте. Чергове засідання у справі призначено на 11 лютого.

Як повідомляв Харків Times, обвинувачена в сепаратизмі Штепа за рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) отримала від України компенсацію 3600 євро.