Міноборони призупинило приймання бронетранспортерів БТР-4Е

Фото: www.mil.gov.ua

Міноборони тимчасово призупинило приймання бронетранспортерів БТР-4Е – з метою недопущення постачання до ЗС України неякісної продукції та до часу з’ясування всіх обставин.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення відомства.

Міністерство повідомляє, що на початку січня 2020 року, під час виконання заходів вхідного контролю фахівцями 85 військового представництва Міноборони на корпусах бронетранспортерів БТР-4Е виробництва ТОВ “Лозівський ковальсько-механічний завод” були виявлені пошкодження “зміцнюючої наплавки” на зварних з’єднаннях бортів. З метою з’ясування усіх причин та обставин, що призвели до цієї ситуації, фахівцями Міністерства оборони України, спільно з Державним концерном “Укроборонпром” було створено спільну робочу групу.

“Вже сьогодні, 24 січня, робоча група перевірила наявність пошкоджень зміцнюючої наплавки на зварних з’єднаннях бортів бронетранспортерів БТР-4Е в місцях постійної дислокації. За попередніми даними, пошкодження наплавки підтверджені на кількох бронетранспортерах. Наразі члени робочої групи, спільно з представниками підприємств визначають обставини і причини виникнення згаданих дефектів. Одночасно проводиться розробка організаційно-технічних заходів стосовно недопущення виникнення дефектів у подальшому виробництві”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того оборонне відомство з’ясовує можливі факти неналежного виконання посадових обов’язків службовими особами, які відповідають за цей процес. У разі встановлення винних у цій ситуації, керівництвом Міноборони буде вжито заходів щодо притягнення їх до відповідальності згідно чинного законодавства.

Як повідомляв Харків Times , Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова передало Міністерству оборони 12 бронетранспортерів БТР-4Е з обсягу державного оборонного замовлення 2019 року. Термін поставки бронетранспортерів за контрактом минув ще у червні. Термін виконання контракту продовжений до 31 серпня 2020 року. Додаткова угода щодо продовження терміну поставки контракту між ХКБМ та Міністерством оборони України була підписана відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України, ухваленого 4 грудня 2019 року.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, член правління “Ліги оборонних підприємств” Сергій Згурець заявив, що ЛКМЗ поставив на ХКБМ три перших корпуси для виготовлення БТР-4 нової партії. Але виявилось, що вони прийшли з браком – на них є тріщини. “На непровареній і потрісканій броні стоїть клеймо військового представництва Міністерства оборони, що з цими корпусами все гаразд”, – зазначає експерт.

Керівництво “Укроборонпрому” 23 січня дало директору ХКБМ Якову Мормило та власнику ЛКМЗ 24 години для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів бронетранспортеру БТР-4Е.