Правоохоронці затримали полтавського податківця, який вимагав хабар від харківського підприємця (відео)

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві, затримали одного із заступників начальника оперативного управління Головного управління ДФС у Полтавській області за вимагання неправомірної вигоди у сумі 85 тисяч доларів від харківського підприємця.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ДБР.

За попередньою інформацією, за хабар посадовець обіцяв вплинути на слідчого ДФС та вирішити питання повернення вилученого під час обшуку майна та допомогти бізнесменові уникнути кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Розслідування цього провадження здійснювалось слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС України.

Всю суму неправомірної вигоди підприємець передав посередникові, після чого податківець і його спільник були затримані слідчими Державного бюро розслідувань. Наразі вирішується питання про повідомлення посадовцю ДФС про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). У разі доведення вини, затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Харківської області. Оперативний супровід – Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Прокуратура Харківської області повідомила, що у грудні 2019 року у приміщеннях харківського підприємця, який займається оптовою торгівлею та транспортними перевезеннями з-за кордону, проведено обшук ГУ ДФС України. Під час обшуку вилучено 18 тис. доларів та товар вартістю приблизно 10 тис. доларів.

“Посадовець, за ініциативою якого проводився обшук, запропонував “вирішити питаня” щодо повернення вилученого майна, закриття кримінального провадження та надав контакт адвоката, який буде займатися цим питанням. У подальшому, через невстановлені обставини, контактувати сказали не з адвокатом, а з одним з керівників ГУ ДФС в Полтавській області. У ході перемовин сума неправомірної вигоди зменшилася з 150 тис. доларів до 85 тис. доларів. Гроші треба було передати особі, яка працює водієм в одному з приватних підприємств”, – йдеться у повідомленні.

Водія було затримано після передачі коштів. Після цього проведено обшуки на робочому місці податківця.

Прокуратура у суді буде клопотати про відсторонення посадовця ГУ ДФС в Полтавській області від посади на час слідства.