З початку 2020 року вдвічі більше харків’ян звернулося за оформленням закордонного паспорта

Фото: city.kharkov.ua

У січні кількість звернень за закордонними паспортами у Харкові збільшилася вдвічі.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

З початку 2020 року попит на оформлення біометричного закордонного паспорта у центрах надання адміністративних послуг міста Харкова збільшився майже вдвічі.

Про це сьогодні, 15 січня, повідомила директор Департаменту адміністративних послуг та споживчого ринку Вікторія Китайгородська.

За її словами, кількість звернень з оформлення закордонного паспорта зростає постійно: у 2019 році до міських ЦНАП звернулося понад 60 тис. громадян, що на 15% більше, ніж у 2018 році.

Вікторія Китайгородська нагадала, що для бажаючих оформити закордонний паспорт існує можливість попередньої реєстрації в електронній черзі у режимі онлайн. Для цього необхідно зайти на сайт ЦНАП і, скориставшись електронним сервісом реєстрації у черзі, вибрати центр, дату і час його відвідин, роздрукувати талон реєстрації або запам’ятати його номер.

Для оформлення закордонного паспорта при собі необхідно мати паспорт громадянина України, свідоцтво про народження для дитини до 14 років, квитанцію про оплату адміністративного збору, старий закордонний паспорт (при наявності). Вартість оформлення нового закордонного паспорта залежить від терміновості його виготовлення: 20 робочих днів – 682 грн, сім робочих днів – 1034 грн.

Документи можна подати не тільки до ЦНАП, а й до територіальних підрозділів міграційної служби, а також до паспортного сервісу ДП «Документ».

Крім того, Вікторія Китайгородська нагадала, що невдовзі зміняться правила перетину громадянами України державного кордону при в’їзді до Росії. Так, 18 грудня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв постанову, згідно з якою з 1 березня 2020 року скасовується можливість перетину громадянами України державного кордону при в’їзді в Росію на підставі паспорта громадянина України та свідоцтва про народження для дітей до 16 років.

«Зміни внесені для того, щоб уникнути випадків використання підроблених паспортів України у формі книжечки і свідоцтв про народження в зв’язку з низьким ступенем їх захисту і водночас щоб пришвидшити процедуру пропуску», – зазначила Вікторія Китайгородська.