У Харківській області через скажених тварин по допомогу до лікарів звернулися 35 осіб

Фото: aleksandriya-info.net.ua

З початку сезонного підйому захворюваності на сказ серед тварин, який почався з листопада 2019 року, у Харківській області антирабічне лікування отримали 35 людей. 11 з них – у перші два тижня поточного року.

Про це Харків Times розповіла директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

За інформацією лабцентру, у листопаді-грудні 2019 року на Харківщині було зареєстровано 11 випадків сказу серед тварин. За цей період у регіоні смертельна хвороба вразила шість домашніх котів, чотирьох домашніх та одну безпритульну собаку.

Найбільше випадків сказу серед тварин за два місяці минулого року зафіксовано у Дергачівському районі – чотири випадки.  У Харківському – три, Золочівському – два і по одному випадку – у місті Вовчанськ та місті Люботин.

З початку цього року, за інформацією медиків, сталося зростання захворюваности на сказ серед тварин. За два тижні 2020 року зафіксовано шість випадків цієї хвороби. Тоді як за весь січень минулого року сталося п’ять випадків.

З початку року найбільше на сказ захворіло тварин у Дергачівському районі – чотири випадки. Ще по одному випадку зафіксовано у Золочівському та Харківському районах. В цих районах з кінця 2019 року триває епізоотія сказу.

Медики нагадують, що сказ – смертельне захворювання, і просять виконувати нескладні правила, які допоможуть врятувати життя

— щорічно щеплювати проти сказу власних собак і котів;

— не намагатися піймати безпритульних та диких тварин, погодувати їх з рук;
— при укусі необхідно промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду та негайно звернутися до медичної установи.

Як повідомляв Харків Times , 9 січня 2020 рокуу селищі Бабаї Харківського району через сказ безпритульного кота оголошено карантин.