Прокурори у справі Кернеса не пройшли переатестацію та звільнені

Обвинитель в деле Кернеса Александр Ганилов. Фото: dozor.kharkov.ua

Обвинувачі в справі Харківського міського голови Геннадія Кернеса, прокурори Олександр Ганілов і Ігор Ємець не пройшли переатестацію та звільнені.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора, повідомляє Харків Times з посиланням на Медіапорт.

Ігоря Ємця звільнено наказом Генпрокурора на підставі рішення кадрової комісії №2 «про неуспішне проходження прокурором атестації за результатами іспиту у формі анонімного тестування на загальні здібності та навички з використанням комп‘ютерної техніки».

Олександра Ганілова — на підставі рішення кадрової комісії №6 «про неуспішне проходження прокурором атестації».

На питання, хто тепер буде представляти обвинувачення у справі Кернеса, в Офісі Генпрокурора не відповіли.

Рішення про звільнення Олександра Ганілова, на думку адвоката потерпілих Тетяни Зелькіної, може розвалити справу Кернеса.

“Адже хто б не прийшов на заміну – він не підписував обвинувальний акт. І не буде відповідати за результат. Та й чи залишилися в ГПУ, або Офісі ті, хто горить роботою? Хто 5 років може протистояти великим спокусам? Не знаю”, – прокоментувала Зелькіна рішення атестаційної комісії в Facebook.

Юрист вважає помилковим рішення атестаційної комісії щодо Олександра Ганілова. І вважає за необхідне створення механізму для перегляду рішень по атестації.

Як повідомляв Харків Times 10 серпня 2018 року Київський райсуд Полтави закрив кримінальне провадження проти мера Харкова Кернеса, обвинуваченого у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року.

12 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність повернення справи Кернеса на розгляд до суду – «для прийняття об’єктивного вироку».

12 листопада 2018 року Полтавський апеляційний суд почав розгляд апеляції. За цей час мер Харкова лише один раз відвідав засідання в Полтаві – 18 жовтня. Всі інші засідання, які призначаються раз на місяць, він пропустив.

19 грудня мер Харкова був присутній на засіданні Полтавського апеляційного суду в режимі відеоконференції з Харківського апеляційного суду. У харківському суді, коли туди прибув Кернес, посилили охорону. Засідання двічі переривали через якість звуку під час відеоконференції з Харківським апеляційним судом. Коли зв’язок відновили, за клопотанням захисту суд відклав засідання на 31 січня 2020 року.